Služby města Pardubic chtějí zvrátit nevýhodný odkup pozemků

9. únor 2018 14:00

Službám města Pardubic (SmP) se zřejmě podaří zvrátit nevýhodný nákup lesních pozemků z roku 2016. Původně je v dražbě koupil podnikatel a tehdejší člen představenstva Karel Hron (ANO), po převodu na tchyni je koupily SmP za více než pětinásobek.

Městská firma jedná s původními majiteli o zpětném odkupu, důležitou „pákou“ transakce je snížení možného trestního postihu, jak řekl primátor Martin Charvát (ANO). Městská společnost kvůli nákupu pozemků podala trestní oznámení.

„Společnosti nebude způsobena škoda chováním bývalých zástupců firmy. Další trestněprávní odpovědnost posoudí orgány činné v trestním řízení,“ uvedl Charvát. Tento krok by podle něj mohl být považován za polehčující okolnost.

Vedení Služeb města Pardubic čelí podezření ze spekulativního nákupu pozemků

Karel Hron zakoupil kus lesa u Černé za Bory (ilustrační foto)

Člen představenstva Služeb města Pardubic a zastupitel prvního městského obvodu za hnutí ANO Karel Hron koupil před dvěma lety pozemky za milion korun. Následně je daroval své tchyni, která je prodala Službám města za pět milionů korun.

Hron koupil v červnu 2015 tři pozemky v dražbě za 959 000 korun, znalecká cena byla 300 000 korun. Od ledna byl členem představenstva městské firmy. V březnu 2016 se pozemky staly společným jměním manželů. V dubnu je Hron daroval tchyni, která je o měsíc později prodala za 5 milionů korun Službám města Pardubic.

V listopadu radní Pardubic odvolali čtyři členy představenstva SmP včetně Hrona. Reagovali tak na podezření, že firma stoprocentně vlastněná městem pozemky nevýhodně nakupovala. Hron pro koupi sice nehlasoval, ale údajně přítomné neseznámil se všemi okolnostmi.

Rada Pardubic v pozici představenstva v pondělí projedná zprávu SmP a vydá doporučení, aby městská firma transakci uskutečnila. Myšlenka na zpětný odkup přišla od předchozí majitelky. „Doufám, že se to podaří dotáhnout a že dostojí příslibu, který dala,“ dodal Charvát. SmP by se měly vrátit i další náklady spojené s koupí pozemků.

zdroj: ČTK
Spustit audio