Slovesná tvorba Českého rozhlasu bodovala na festivalu Prix Marulić

30. květen 2017

Český rozhlas si přivezl z mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Marulić 2017 na chorvatském ostrově Hvar cenu za Minutovou hru Jana Duchka Přímý přenos z Elsinoru. Ta získala druhé místo v kategorii Short Forms.

Minutová hra Přímý přenos z Elsinoru je inspirována dílem Williama Shakespeara. Český rozhlas ji v premiéře uvedl v rámci oslav 400. výročí jeho úmrtí v dubnu 2016. Vrcholnou tragédii Hamlet zpracovali autoři jako utkání, jehož dramatický průběh prožíváme díky sportovním komentátorům (v podání rozhlasových profesionálů Františka Kuny a Michala Jurmana). Text Jana Duchka pro rozhlasovou realizaci režíroval Vít Vencl.

„Druhé místo v mezinárodní soutěži nás moc těší. Celý cyklus vznikl v roce 2012 a není opravdu jednoduché vymyslet autorsky a posléze i zpracováním, jak v tak krátkém útvaru do tří minut předvést posluchači dobrý námět, zpracování a i podání, aby to bylo srozumitelné. Tento úspěch potvrzuje onu pětiletou zkušenost a tedy i kvalitu projektu Minutových her,“ shrnuje význam ocenění pro Český rozhlas ředitelka Výroby Kateřina Konopásková.

Mezi pětici nejlepších krátkých her se probojoval také Večírek autora Jiřího Jelínka a v kategorii Drama do finále postoupila autorská inscenace režiséra Davida Mairowitze Byl jsem Golem.

Festival Prix Marulić s mottem Old Texts Revisited se již více než dvě dekády soustředí na nové možnosti výkladu a zpracování dramatických, literárních i obecně kulturních zdrojů s datem vzniku před rokem 1921 (kdy byla uvedena první rozhlasová hra). Letošní ročník se na chorvatském ostrově Hvar konal ve dnech 20. – 25. května.

Spustit audio