Slovenské národní divadlo v Praze

18. březen 2002

Pamětníci - a tím myslím lidi už od takových pětadvaceti let výše - dodnes vzpomínají na televizní slovenské pondělky, kdy měli možnost sledovat většinou velice kvalitní inscenace v provedení slovenských umělců. Od rozpadu federace se neobjevují a slovenština je nejen na televizních obrazovkách spíše popelkou. Není proto divu, že o každé hostování některého ze slovenských divadel na území České republiky je značný zájem.

Vstupenky na inscenace, se kterými každoročně přijíždí Slovenské národné divadlo z Bratislavy, aby je předvedlo divákům na scéně pražského Národního divadla, bývají vyprodány záhy poté, co se dostanou do předprodeje. Slovenské národné divadlo z Bratislavy se opět představí ve dnech 13. až 15. dubna na scéně Stavovského divadla inscenacemi Pomocník a Tančírna .

Pomocník je adaptace poválečného románu Ladislava Balleka. Příběh se odehrává krátce po druhé světové válce ve fiktivním městečku na jižním Slovensku. Touha po majetku a moci zcela naruší intimní lidské vztahy. V režii L'ubomíra Vajdičky se v Pomocníkovi představí v hlavních rolích Božidara Turzonovová a Michal Dočolomanský. Tančírnu asi znáte z filmové podoby italského režiséra a scenáristy Ettora Scoly. Bez použití jediného slova, pouze pomocí pantomimických výjevů z pařížské tančírny, zachytil ve svém snímku dobovou atmosféru a vývoj politických událostí od roku 1936 téměř po současnost. Slovenskou divadelní verzi Tančírny napsali Martin Huba, který je také režisérem, a Martin Porubjak, choreografie je dílem Libora Vaculíka. Tato Tančírna zachycuje - rovněž beze slov - dějiny Slovenska od druhé světové války, přes rok 1968, normalizaci až po rozpad federace. Tančírnu uvidí čeští diváci dvakrát.

Vstupenky na slovenská představení jsou v předprodeji v pokladnách Národního a Stavovského divadla v Praze od 15. března. S jejich zakoupením by nikdo, kdo chce Pomocníka a Tančírnu vidět, neměl otálet.

autor: mig
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.