Slovenská RTVS přechází v pozemním vysílání na nové kódování, český divák změnu nezaznamená

29. listopad 2021

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) se chystá v rámci pozemního vysílání DVB-T přejít z dnes již archaického kódování obrazu MPEG-2 na modernější MPEG-4/AVC. Vzhledem k tomu, že v České republice již proběhl přechod na technologii DVB-T2/HEVC, pro diváky na Moravě nebude tato změna de facto vůbec nic znamenat. Nový přijímač si kvůli tomu pořizovat nemusejí.

Slovenská RTVS 13. prosince ukončí vysílání svých televizních programu na pozemní platformě v kompresním formátu MPEG-2. Po tomto termínu skončí v nabídce veřejnoprávního multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD budou šířeny dále už jen v efektivnějším kompresním formátu MPEG-4. Změna souvisí mimo jiné se startem nového veřejnoprávního okruhu Šport.

Plánovaná operace se na Slovensku dotkne především majitelů televizních přijímačů a set top boxů první generace. Diváci RTVS, kteří ke sledování programů využívají přijímač výhradně s podporou standardu DVB-T/MPEG-2, resp. používají ke sledování televizor nebo set-top box starší více než 6 - 7 let, mohou z důvodu technologické inovace o vysílání RTVS přijít.

 „Ve snaze o zkvalitnění našeho televizního vysílání prosíme diváky pozemního vysílání, kteří používají výše zmíněné starší typy zařízení, aby si před 13. prosincem pořídili doporučený typ televizního přijímače, resp. set-topu boxu, díky kterému budou moci vysílání RTVS sledovat ve vyšší kvalitě, bez poplatků a v plné programové nabídce,“ uvedl při této příležitosti ředitel sekce techniky RTVS Roman Skřivánek.

RTVS definitivně přechází na kompresní systém MPEG-4/AVC po deseti letech terestrické distribuce. Ukončení SD MPEG-2 vysílání je nezbytné pro efektivnější využití kapacity veřejnoprávního multiplexu a zejména umožňuje RTVS zařadit právě novou programovou službu Šport, která má být pomyslným dárkem v předvánočním období.

autor: lukpo
Spustit audio

Související