Sloupek o judaismu (Lenka Jaklová)

8. červen 2005

Především musíte být Židem po mamince. Ti, kdo se v devadesátých letech minulého století nadechli svobody nové společnosti a doufali, že je židovská komunita přijme s otevřenou náručí, byli většinou zklamáni. Co naplat, že měli nepopiratelné židovské rysy a židovské příjmení po otci.

Judaismus je do sebe uzavřené náboženství. Konvertity nevyhledává, o konvertity ve skutečnosti nestojí. Ortodoxní Židé vědí nejlépe, že víra je těžká a člověk slabý. Proč by ji tedy měl podstupovat ten, kdo podle halachy (židovských zákonných pravidel) Židem vlastně není?

Reformní judaisté jsou jiného názoru. Každé náboženství potřebuje reformu. Už od osmnáctého století, kdy se otevřely brány ghett a z Židů se stali emancipovaní občané, se snaží nalézt kompromis mezi původní tradicí a moderní dobou. Zatímco ve světě jsou alternativní verze judaismu dávno běžné, v Čechách se prosazují dosud nesměle. "Takové snahy vedou k asimilaci," varují ortodoxní Židé. Dnes je jich sice v Čechách pouhá hrstka, přesto stojí v čele pražské Židovské obce a určují její pravidla.

Neméně naléhavě zní i argumenty jejich oponentů. "Židé jsou v nebezpečí, že nepřežijí své přežití!" Počet těch, kteří se dnes v České republice hlásí ke svému židovství, je vskutku tristní - kolem 3000 Židů a většinou jde o příslušníky nejstarší generace. Je to možná stejný počet jako v prvních dobách po jejich příchodu do českých zemí.

To málo, na čem se dnes shodnou čeští Židé, je, že stát Izrael je jejich útočištěm před světem, který se jich tak často stranil a pronásledoval je.

Neschopnost vzájemně si naslouchat není zdaleka jen problémem českých Židů, je to problém mnohem obecnější. Je to problém nedospělé české demokracie. Bohužel ze zkušenosti víme, že od puberty k dospělosti vede ještě dlouhá cesta. Přežije ji český judaismus?

O judaismu v Čechách hovoří představitelé všech směrů: Edita Grosmanová, Pavel Schreiber, rabín Samuel Abramson, Margita Kohoutová, Benjamin Kuras, Sylvie Wittmannová, Eva Jarochim, rabín Karol Sidon.

Výsledky soutěže: Pořad dostal 36 platných hlasů, výsledná známka je 1,34. Knihy z nakladatelství Mladá fronta obdrží Stanislava Šodková (Brno), Hedvika Danisová (Olomouc), Miroslav Kučera (Praha).

Spustit audio