Slon v architektuře. Cesta za specifickou architekturou českých a moravských zoologických zahrad

3. září 2021

Projděte se s námi výjimečnými stavbami, jejichž smyslem je poskytnout zvířatům chovaným v zajetí takové prostředí, které se co možná nejvíce blíží tomu domácímu, přirozenému, otevřenému a svobodnému. Průvodce máme nad jiné povolaného, architekta Pavla Ullmanna z architektonického ateliéru AND, který se dlouhodobě návrhy pro zoologické zahrady zabývá.

Připravil: Miroslav Zelinský
Premiéra: 30. 8. 2021
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu

Pavel Ullmann je autorem knihy, která dala název našemu pořadu, Slon v architektuře, bohatě fotograficky vypravené publikace o významných stavbách ateliérem realizovaných. Prošli jsme při našich výletech čtyřmi z nich, indonéskou džunglí, pavilonem slonů a africkým domem v pražské zoologické zahradě, medvědím brlohem v brněnské a připravovanými obrovskými pavilony pro některé primáty v ostravské zoo. Zde nám byl průvodcem ředitel ostravské zoo Jiří Novák.

Připravit projekt a následně realizovat stavbu zoologického pavilonu je úkol nesmírně náročný. Stejně jako u stavby domu určeného především lidským uživatelům vstupují rovněž u zvířecích „domovů“ do hry zvyky, potřeby a životní podmínky každého živočišného druhu i konkrétních jedinců. Jejich schopnost socializace nebo naopak samotářství, párové soužití, stravovací návyky, spánek a mnoho dalších okolností, se kterými se zvíře jednoduše vyrovná ve svém přirozeném prostředí a které mu tedy musíme poskytnout i v rámci umělého odchovu.

Čtěte také

A k tomu se samozřejmě přidává i prostor pro návštěvníky a ošetřovatelský personál, takže vskutku, jak říká doc. Ullmann, je zoologická zahrada složitě strukturovaným celkem, nikoliv nepodobným třeba nemocnici nebo rovnou celému městu. Tento úkol je po architekty ve spolupráci se stavebníky, ale třeba také výtvarníky, velkou profesionální výzvou, jež si nad konkrétními stavbami představíme. Dotkneme se také stručně historie zoologických zahrad a vývoje a proměn jejich podob a funkcí.

Pavilon gaviálů Čambal, Zoo Praha

Vybrat hudební doprovod k tak specifické tematické oblasti nebylo jednoduché, nakonec jsme se přiklonili k hudbě rockové, která se – na rozdíl od té klasické nebo jazzové – nejrůznějších slonů, nosorožců, mrožů a jiné zvířeny nebojí. A vzali jsme to od 60. let, takže si poslechnete i Beatles, Simona s Garfunkelem s jejich skladbou At the zoo z r. 1967 nebo také muzikanta a aktivistu Petera Gabriela či Lou Reeda, pro něhož jedno z míst ke strávení perfektního dne je právě zoo.

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio