Šlo o zdraví, shodli se aktéři odloženého derby na Dukle. Rozhodnutí pochopili i fanoušci

1. březen 2016

Fotbalisté Sparty zatím nesnížili šestibodovou ztrátu na vedoucí Plzeň. Ligovou dohrávku Pražanů na Dukle totiž rozhodčí Kocourek pár minut před začátkem derby kvůli sněžení a špatnému terénu ze strachu o zdraví hráčů zrušil.

„Ještě půlhodinu před utkáním hřiště tak špatně nevypadalo. Průběžně jsme ho procházeli a tak deset, pět minut před začátkem utkání bylo jasné, že hrací plocha není regulérní a ani se ji nepovede dostat do způsobilého stavu,“ vysvětlil pro stránky pořádající Dukly rozhodčí Tomáš Kocourek.

Obě mužstva přijela k malému pražskému derby na Julisku a absolvovala i rozcvičení před zápasem. Kvůli hustému sněžení se ale povrch zhoršoval. V okamžik plánovaného výkopu už hrací plocha nebyla regulérní.

„Bylo to nepříjemné. Organizačně i pro lidi, kteří dorazili na stadion. Nikdo z toho neměl radost. Ale podmínky vypadaly tak, že to pro nás byla lepší varianta. Stav hřiště nebyl dobrý a pořád se zhoršoval, takže to bylo rozumné,“ řekl po zápase záložník Sparty Bořek Dočkal klubovému webu.

Hlavním argumentem pro odložení zápasu bylo zdraví hráčů. Na silně podmáčeném trávníku by riskovali zranění. Utrpěl by i trávník stadionu Dukly.

„Rozhodčí rozhodli správně. Terén neměl s fotbalem nic společného a šlo o zdraví hráčů. Rozhodl zdravý rozum. Určitě bylo lepší hledat termín než riskovat zranění. Vnímám to realisticky, musíme si s tím poradit,“ řekl Zdeněk Ščasný.

Když hlasatel oznamoval divákům, že se zápas neodehraje, z tribun se nesl pískot a někteří fanoušci narychlo odpalovali pyrotechniku, kterou do areálu propašovali.

I návštěvníci ale rozhodnutí rozhodčího pochopili. „Hlasatel měl pravdu, jde o zdraví hráčů. Půjdeme znova, fotbal by stejně nestál za moc,“ střízlivě hodnotil jeden z příznivců Dukly.

Podle dalšího mohly špatné povětrnostní podmínky domácím pomoci: „Těšil jsem se, takhle bychom Spartu porazili. Od rána říkám, že sníh byla naše šance, protože Sparta je v laufu.“

Jedněmi z mála, kteří se na zápas těšili, mohli být fotografové. Netradiční počasí během zápasu by jim dalo šanci pořídit zajímavé záběry. „Sníh mi nevadí, fotky jsou zajímavější. Je to něco jiného než klasický zápas. Problém by byl jen s ostřením, objektiv by chytal vločky, ale to by se dalo vychytat,“ přemýšlí fotograf Vlastimil Vacek.

autoři: jpa , vman
Spustit audio