Slety a úlety hudebních osobností

7. březen 2006

Na pódiu pražské Laterny magiky vyvrcholil v neděli 3. října roku 2004 třetí ročník Sletu bubeníků, pozoruhodného "festivalu rytmů pěti kontinentů", který propojil myšlení patnácti českých i zahraničních muzikantů, mistrně ovládajících především hru na bubny, djembe, darbuku, konga a další roztodivné bubínky.

Duchovním otcem těchto každoročních setkání je už od roku 2002 Pavel Fajt, přední český avantgardní bubeník, který má za sebou léta plodné spolupráce s Ivou Bittovou, kapelami Dunaj či Pluto, ale i několik sólových počinů. Od prvních ročníků se stali jeho partnery multiinstrumentalista, skladatel a výtečný improvizátor Alan Vitouš, Američan Hearn Gadbois, spolupracující v minulosti například s Patti Smithovou či Yoko Ono, anebo africký perkusista Elvis Kititi. Zmíněné doplňuje na dvojalbu Slet bubeníků, natočeném živě právě v Laterně magice, řada dalších: předně legendární bubeník, vydavatel a vůdčí osobnost hnutí Rock in Opposition Chris Cutler. Českou scénu zastupují mj. Miloš Vacík, Miloš Dvořáček nebo člen populárních Tata Bojs Milan Cais. Přestože šamanská uhrančivost projektu se plně projeví asi jen při bezprostředním kontaktu, je snímek zdařilou evokací.

Už jsme doma: 20 letů

Koncertní je i další nahrávka skupiny Už jsme doma, která dosud platí za základní formaci české alternativní scény. CD nazvané 20 letů vzniklo při loňském vystoupení v Divadle Archa, uspořádaném k dvacátému výročí založení kapely. Nahrávka obsahuje výhradně písničky známé již ze starších alb - nejvíce skladeb je z poslední studiové desky Rybí tuk. Slibným "bonusem" CD a současně i ochutnávkou z připravovaného DVD Už jsme doma jsou závěrečné položky. V Mu je ha vzdává skupině (zvláště jejímu lídrovi Miroslavu Wankovi) hold spřízněná formace Ty Syčáci brněnského hudebníka a performera Petra Váši, Jó nebo nebo je úryvkem ze čtyřicetiminutového bloku, sestaveného pro vystoupení v Arše z ukázek z nejstarších písní kapely. Za pozornost stojí i účast smíšeného pěveckého sboru Mikrochor a některých bývalých členů Už jsme doma, včetně saxofonisty a skladatele Jindřicha Dolanského, jehož odchodu skalní publikum souboru dodnes velmi lituje.

S dokumentem o jedné inspirativní spolupráci přichází také neobyčejně aktivní Iva Bittová. Vedle nahrávky Elida, pořízené s americkým souborem Bang On A Can, loni připravila i CD The Party, studiovou podobu projektu s Janem Vašíkem alias dýdžejem Javasem, s nímž už několik let občas vystupuje v klubech. Javas obstaral hutný elektronický podklad, namíchaný ze snímků vybraných producentů, Bittová v průběhu dvou natáčecích dnů dodala improvizovaný vokál. Ani toto album se pochopitelně nemůže vyrovnat koncertnímu zážitku, přinejmenším však svědčí o obrovské dávce kreativity a odvahy, s níž Iva Bittová k hudbě přistupuje.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.