Slepí baťůžkáři Jonathon a Leanne na cestách spoléhají na intuici i aplikace

18. únor 2018

Nevidomá dvojice baťůžkářů Jonathon Taylor a Leanne Ireland z texaského Austinu cestuje celkem už 10 let po světě a dokazuje sobě i ostatním, že to jde i beze zraku.

„Moje první velká cesta před deseti lety vedla do Peru, kde jsem v amazonské džungli bydlel s indiány z kmene Yagua. Byl jsem zcela odříznutý od technologií, rybařil jsem kvůli obživě a zcela to změnilo můj život. Tam jsem se rozhodl, že budu backpackersky cestovat po světě,“ říká Jonathon Taylor. Pak se dal dohromady s Liane a vyrazili na další cestu do Kanady a Evropy.

Stopovat je pro nevidomého nebezpečné. Riskovat je ale důležité. S rozumem

„Používáme různé aplikace, které nám pomáhají například s orientací na ulici. Možná největší překážkou pro cestování nevidomých je představa, že to nejde. Třeba slepé děti ve Spojených státech zůstávají doma, i když by třeba cestovat chtěly. Nevědí o existujících možnostech,“ říká Jonathon. Zážitků už má ze třech kontinentů řadu. V Kalifornii spadl z útesu a v americkém Rochesteru se při krátké noční autobusové zastávce společně s Liane omylem dostali místo do kavárny do nějakého skladiště a nemohli najít cestu ven. V Chicagu Jonathona okradli. „Spíš než tím, že jsme slepí, je to tím, že jsme někdy byli blbí nebo neopatrní,“ směje se Leanne. Přiznávají, že třeba stopování na dálnici pro ně není bezpečné. „Riskovat je potřeba, ale je třeba riskovat inteligentně. A používat intuici,“ dodávají.

Dlažba, lidé a vůně. Vjemy z Prahy

„Centrum Prahy je příjemné, lidé jsou tu milí, nabízejí sami pomoc, nemusíte o ni žádat jako třeba v Berlíně. Připadám si tu, jako když sedím v hospodě, kde se peče čerstvý chleba. Cítili jsme dlažební kostky, nesmrdí to tu kouřem jako třeba v Belfastu. Někde cítíte třeba parfémy, záleží na tom, před jakým obchodem stojíte, někdy je kolem nás hodně lidí,“ dělí se o svoje zážitky z hlavního města České republiky Leanne s Jonathonem. „Cesty moc neplánujeme, tak maximálně na měsíc dopředu. Z Česka například chceme vyrazit do Chorvatska a Černé Hory. Nic o těch zemích vlastně nevíme, slyšeli jsme o nich, ale sotva víme, kde jsou, ale chceme se tam podívat.“

Nevidomá dvojice baťůžkářů Jonathon Taylor a Leanne Ireland z texaského Austinu
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.