Slavoj Hontela: Netypická cesta do Anglie

9. říjen 2017

Slavoj Hontela se narodil v květnu roku 1923 v Brně. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity a pracoval v brněnské fakultní porodnici jako gynekolog se speciálním zaměřením na endokrinologii.

Roku 1968 emigroval a působil jako lékař ve Vídni, potom až do odchodu do důchodu v Kanadě. Byl mj. lékařem ve velkém psychiatrickém ústavu v Edmontonu. V roce 1981 odešel do Alberty, kde pracoval opět na psychiatrii.

Od roku 1989 se pravidelně vracel do vlasti, kde také publikoval své prózy. V roce 2003 se definitivně usadil v Tišnově, kde začal spolupracovat se Společností Anny Pammrové a nakladatelstvím Sursum. Zemřel v říjnu roku 2010.

V Radioknize nyní vysíláme pozoruhodný text z Hontelovy knihy Pan Bernard a jiné povídky, který je vyprávěním o jedné netypické cestě do Anglie.

Mladý lékař židovského původu, pobývající těsně před vypuknutím 2. světové války na praxi ve Světové zdravotnické organizaci v Ženevě, se rozhodne nevrátit se domů do Československé republiky právě obsazované německou armádou.

Povídka Slavoje Hontely vypráví o mladíkově dobrodružné cestě ze Švýcarska do Španěl, která byla součástí jeho touhy dostat se do Anglie.

Pořad byl natočen v roce 2003 v brněnském studiu Českého rozhlasu. V režii Zdeňka Kozáka účinkuje Ladislav Lakomý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.