Slavné Rudolfinum vyrostlo před 135 lety na smetišti. Poslechněte si rekonstrukci zahajovacího koncertu

18. únor 2020

Před 135 lety, 7. února 1885, bylo slavnostně otevřeno Rudolfinum – novorenesanční stavba velkoryse projektovaná jako koncertní síň i galerie výtvarného umění.

Její vznik iniciovala Spořitelna česká, nejstarší peněžní ústav na území Českého království, která tím demonstrovala své finanční možnosti i své přesvědčení o výsostné úloze umění. Z osmi návrhů porota vybrala projekt architektů Národního divadla Josefa Zítka a Josefa Schulze.

Pro stavbu byla vybrána parcela na pravém břehu Vltavy, přímo naproti Pražskému hradu. Místo bývalého středověkého smetiště, kde mimo jiné stávala i káznice, chemická továrna a nakonec pila podnikatele a rytíře Lanny, tak získalo důstojné využití.

Rudolfinum, 1911, v pozadí budova dnešní Taneční konzervatoře Na Rejdišti

Slavnostní otevření Rudolfina se mělo uskutečnit už 24. ledna 1885, bylo ale odloženo kvůli nemoci korunního prince Rudolfa, jehož jméno budova nese. Došlo k němu proto až o dva týdny později, byť opět bez účasti následníka trůnu – přesto ale šlo o velkou událost.

Za přítomnosti ředitele spořitelny, obou architektů a pražské honorace si hosté prohlédli nově otevřenou obrazárnu starých mistrů, sály Uměleckoprůmyslového muzea a vše vrcholilo slavnostním koncertem. Jeho rekonstrukci si nyní můžete poslechnout.

Pořad k výročí otevření jednoho z nejvýznamnějších kulturních stánků s rekonstrukcí zahajovacího koncertu.
Pořad připravil Petr Veber.
Spolupráce Libor Dřevikovský a Ivana Možná.
Úryvky z dobového tisku čte Josef Somr.

autoři: Petr Veber , Český rozhlas Vltava
Spustit audio