Slavkovské sochy jsou sexy, říká o opravených barokních sochách restaurátor Červinka

Restaurátoři přes léto obnovili prvních jedenáct barokních soch v parku slavkovského zámku. Skončila tím první etapa restaurování vzácných barokních soch.

Šlo o ty nejpoškozenější vápencové skulptury ze souboru čtyřiašedesáti soch. Na poslední kontrolní den dorazil i nestor moravských památkářů Miloš Stehlík, který v 70. letech minulého století vytvořil koncepci zámeckého parku v Slavkově, jak ho známe dnes. Před pár dny převzal cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za celoživotní přínos v péči o kulturní dědictví.

U některých soch je poškození jasně viditelné.

„Jo, to jsem dělal já. Udělal jsem to tehdy tak, že jsem vzal jako základ plány zámecké zahrady z roku 1774, kde nebylo vůbec označeno, kde která socha byla. To moje rozmístění je čistě moje individuální, protože jsem tady z toho udělal kompozici antického božstva a doplnil jsem to čtyřmi ročními obdobími,“ říká Stehlík o koncepci slavkovského parku.

Dříve "levitující ruka" je po rekonstrukci součástí paže

Historička Marta Sedláková je s památkovou obnovou soch velmi spokojena a dodává, že přístup restaurátorů byl opravdu nadstandardní.

„Kdybych to měl zhodnotit nějakým trendy sloganem, tak ‚Slavkovské sochy jsou sexy‘,“ říká šéf restaurátorů Josef Červinka. „Tahle zakázka je samozřejmě VIP restaurátorskou sochařskou zakázkou. I spolupráce s panem profesorem Stehlíkem byla vynikající, protože nám ušetřil dlouhé hledání v archivech tím, že ty věci zná nebo je má doma někde na fotce. Počasí nám přálo ve smyslu, že jsme nezmokli. Sice nám přesychaly třeba tmely, ale s tím se prostě člověk nějak musí vypořádat,“ uzavírá Červinka.

Tato etapa obnovy soch stála dva miliony sto tisíc korun. Jestli bude příští rok pokračovat další etapou, závisí hlavně na dotacích z ministerstva kultury a města.

Spustit audio

Související