Slavii dělily vteřiny od titulu. Někdo už slavil, ale museli jsme se uklidnit, přiznal trenér Šilhavý

22. květen 2017

Doslova pár vteřin je dělilo od mistrovských oslav. Po vítězství v Mladé Boleslavi čekali fotbalisté Slavie na zaváhání Plzně. Západočeši ale vyhráli v Brně gólem v nastavení. „Zprávy jsme měli. Někdo už slavil, ale pak jsme se museli uklidnit,“ přiznal trenér sešívaných Jaroslav Šilhavý. Před posledním kolem přesto jeho svěřenci mají nejlepší výchozí pozici.

Základní cíl byl jasný, vyhrát v Mladé Boleslavi. Tento úkol fotbalisté Slavie zvládli. Vyhráli 2:1 a svou pozornost okamžitě směřovali do Brna, kde hrála Plzeň. Západočeši jako jediní ještě mohou ohrozit Pražany na cestě za mistrovským titulem. Viktoria na Moravě vyhrála 1:0 gólem z 91. minuty a oslavy sešívaných odložila.Po posledním hvizdu rozhodčího sledovali hráči Slavie hned ze hřiště lavičku. Z té ale přišel palec dolů.

„Ani nebylo třeba gesta dělat. Viděli jsme, že se nikdo neraduje tak, jak by bylo vhodné," líčil záložník Josef Hušbauer. „Byli jsme od titulu kousíček. Na druhou stranu ho můžeme oslavit doma před vlastními fanoušky," hledal pozitiva. Slavie odehraje kvůli koncertu skupiny Rammstein poslední kolo proti Brnu na Strahově.

„Musíme si to vybojovat sami, ale máme to ve vlastních rukách, což je pro nás důležité," uvedl pro Radiožurnál střelec Slavie Milan Škoda. Po osmi letech vlády Plzně, Sparty a Liberce může mít u mistrovského poháru své jméno Slavie, pod jejímž úspěchem by byl podepsán trenér Jaroslav Šilhavý, který i přes vítězství na hřišti Mladé Boleslavi popisoval rozporuplné pocity z kabiny.

V té totiž nepanovala vítězná nálada. „Jsme skleslí, ač bychom se měli radovat," řekl v návaznosti na výsledek z Brna. „Někdo už slavil, ale pak přišla zpráva, že Plzeň vyhrála. Museli jsme se zase uklidnit," dodal. Slavie má i tak vše ve vlastních rukách. Pokud v sobotu ve strahovském azylu Brno porazí, nemusí se už ohlížet na konkurenci.

Zatímco i ligový titul se bude bojovat až do posledního kola, sobotní utkání vyřešilo otázku ohledně záchrany. Nejvyšší soutěž po devíti letech opouští Příbram, kterou do druhé ligy doplní Hradec Králové. Východočeši potřebovali k udržení nadějí zvítězit na Spartě, kde ale prohráli 2:3.

Příčiny sestupu ale Hradečtí nemohou hledat v porážce na Letné. „Alfou omegou u nás bylo, že jsme potřebovali jít do vedení, abychom vyhrávali. Jakmile jsme inkasovali první, nedokázali jsme otáčet utkání," vystihl brankář Radim Ottmar.

Východočeši inkasovali ve dvaceti zápasech jako první a z těchto duelů vybojovali jediný bod.Dalším zásadním problémem byla absence bodů z domácího prostředí. Od zářijového návratu z mladoboleslavského azylu na vlastní drobně zrekonstruovaný stadion vyhráli ‚Votroci' jediný z deseti duelů. „Byl bych strašně rád, kdyby se už postavil stadion. Všichni se asi shodneme, že je na první ligu nedůstojný. Náš pád výstavbě ale asi nepomůže," mrzelo trenéra Karla Havlíčka.

Jeho budoucnost v roli kouče je také nejistá. Havlíček zastává funkci šéftrenéra klubové akademie a k a-týmu si odskočil jen na poslední tři kola. Stejně nejistá je i skladba kádru pro druholigovou sezonu. Možnou cestu ale Havlíček nastínil. Proti Spartě se nebál postavit 18letého obránce Františka Čecha. Stejně starý Jakub Šípek stihl v jarní fázi sezony dokonce dva góly.

Smutek jedněch podnítil radost druhých. Jihlava po remíze 1:1 s Příbramí slavila záchranu, stejně jako Bohemians, kteří doma přehráli Karvinou 2:1. Přitom Pražané byli po podzimu v horní části tabulky, jenže jarní část je nezastihla v optimálním rozpoložení. Klokani nedávali góly, a když už předvedli slušný výkon – například proti Spartě nebo Plzni – nebyli odměněni body. Cestu k udržení ligové příslušnosti jim ale v předposledním kole Karviná moc nekomplikovala.

Když se daří, i když se nedaří, v pětitisícovém Ďolíčku je pokaždé plná tribuna, fanoušci jsou hlavně od znovuzrození klubu jeho důležitou součástí a pád do druhé ligy by pro ně byl tvrdou ranou. A jakl řekl ten nejznámější z nich, herec Ivan Trojan, nebylo by to podle něj navzdory pokaženému jaru ani správné.

„Hra nebyla ideální, ale myslím si, že zdejší mančaft si první ligu zaslouží," tvrdil. „Bylo by mi líto, kdyby Bohemka sestoupila, takže jsem šťastný, ale stálo to hodně nervů." Klubová legenda Karol Dobiáš doufá, že příště si nebude jeho tým se záchranou dávat tolik načas: „Byl bych rád, abychom se nemuseli zachraňovat až do posledních kol."

autor: jpa
Spustit audio