Šlapanice chtějí vyčistit zamořený areál od dehtu a fenolů. Dotaci ale zdaleka nemají jistou

Druhým dnem včera pokračovala návštěva vlády v Jihomoravském kraji. Ministři zavítali také do Šlapanic na Brněnsku, které trápí problém staré ekologické zátěže v průmyslovém areálu blízko centra města.

Vláda v demisi ve čtvrtek pokračovala v návštěvě Jihomoravského kraje. Dopoledne ministři zamířili do Šlapanic na Brněnsku. Prohlédli si pětihektarový průmyslový areál ICEC poblíž centra města, který chce vedení Šlapanic přeměnit v rozvojovou lokalitu.

Brání tomu ale stará ekologická zátěž. Vyčištění areálu má začít příští rok - závisí ale na tom, jestli město získá dotaci, o kterou požádalo.

Areál je znečištěný jedovatým fenolem, který se tam za druhé světové války až zhruba do padesátých let používal k výrobě dehtové lepenky. Tato látka zamořila půdu v areálu a podzemní vodou se dostala i do jeho okolí. Na první etapu sanace poskytlo ministerstvo financí asi 76 milionů korun.

Nedávno město areál za 21 milionů korun odkoupilo, aby mělo větší vliv na řešení problémů tohoto území, které leží skutečně v bezprostřední blízkosti centra. Úplné vyčištění areálu ale bude stát mnohem víc.

„Podáváme žádost o dotaci z operačního programu životní prostředí ve výši 209 milionů korun, spoluúčast města 26 milionů. Jsme v takové situaci a je to pro nás tak důležité, že jsme připraveni se spolupodílet a spolufinancovat, abychom s tím problémem pohnuli,“ shrnula starostka Michaela Trněná ze sdružení Čisté Šlapanice.

Šlapanice si nechaly udělat analýzu ekologických rizik a na jejím základě pak projekt sanace těch nejvíc kontaminovaných míst. Projekt zahrnuje zbourání několika hal, vyčištění půdy a vody. To vše by mělo zamezit dalším průsakům.

Ministr Brabec: žádostí je za miliardu, máme 400 milionů

Zda město takto vysokou dotaci získá, zatím není vůbec jisté. „Máme jediný problém: vypsali jsme alokaci 400 milionů a máme poptávky za miliardu. Teprve do konce května budeme žádosti vyhodnocovat podle analýzy rizik a stupně nebezpečí pro životní prostředí a uvidíme, jestli se dostanou nad čáru nebo zůstanou pod čarou. Pokud by zůstaly pod čarou, tak máme ještě nějakou částku, kterou bychom znovu vypisovali, ale dneska je tam jednoznačně převis. Splňuje to podmínky, ale momentálně nejsme schopni zaručit, že to dostane dotaci,“ vysvětlil přítomným ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

O evropské dotaci na vyčištění areálu se tak rozhodne do konce května.

autor: gaj
Spustit audio

Související