Slánští rozhodují o nové podobě pramene, který dal městu jméno

25. červenec 2013
Zprávy

Chátrajícímu slanému prameni na úpatí Slánské hory chce dát město Slaný novou podobu. Návrhy mladých architektů z ateliéru City Upgrade místní před několika měsíci odmítli a město slíbilo, že zveřejní otevřenou výzvu na nové návrhy. To také udělalo a přihlášené nápady jsou od tohoto týdne k vidění v městské knihovně. Lidé mohou hlasovat, který se jim líbí nejvíc.

„Myslím, že Slaňáky to speciálně zajímá, chtěli by mít kousek nějakého památného místa, které by připomínalo vznik Slaného v nějakém hezkém obalu,“ naráží slánský rodák Petr na pověst, podle které dal slaný minerální pramen městu jméno.

Místní jsou na svůj pramen hrdí, přitom místo v Nezamyslově ulici za požární zbrojnicí dnes rozhodně nijak výjimečně nebo reprezentativně nevypadá. Slánská radnice to teď chce změnit a vrátit místu respekt i estetiku.

Návrhů má k dispozici deset. Kdo všechno zareagoval na výzvu představit svou podobu pramene, řekl místostarosta města Jaroslav Hložek, zvolený za TOP 09 a SNK Volba pro Slaný.

„Nebylo to určeno pouze architektům, to jsem zdůrazňoval od samého začátku. Asi dvě třetiny jsou návrhy, které podali architekti, zbytek jsou představy laické veřejnosti. Od pracovnic knihovny dostanou Slánští anketní lístek, který mohou hned na místě vyplnit. A pak bych velmi rád dal dohromady odbornou porotu, kde by měl být památkář, renomovaný architekt či urbanista. Uvidíme, jestli se názor veřejnosti a odborníků protne.“

Pokud ne, bylo by podle Jaroslava Hložka nutné hledat kompromis. „Zároveň bych byl ale rád, abychom nepromarnili šanci. Pokud by se slaný pramen rekonstruoval, měl by mít nejen líbivost, ale také určitou urbanistickou úroveň.“

Pieta, respekt a 21. století

Slánští jsou podle něj až nezvykle velcí patrioti a na památkách typu slaného pramene jim záleží. To se ukázalo i při březnovém veřejném projednávání návrhů ateliéru City Upgrade. Dorazilo nejen hodně místních, ale vedli i bouřlivou debatu, která skončila tím, že návrhy mladých architektů Slánští odmítli a navrhli městu vypsat veřejnou výzvu.

„Každá doba má právo vyjádřit se k intravilánu města. Byl bych rád, kdyby zvítězil návrh, který je pietní a respektovaný a který v sobě zároveň nese jednadvacáté století,“ komentuje to místostarosta Jaroslav Hložek.

Čtenáře Petra, kterého jsem v chodbě knihovny u návrhů potkala, jsem se na jeho představu podoby pramene také zeptala.

„Myslím, že bych raději zůstal u klasického tématu, tedy připomenout tu historii.“

Návrhy budou v knihovně vystavené až do přelomu srpna a září.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio