Slánská nemocnice začne modernizovat porodnici. S ročním zpožděním

10. duben 2013

Nemocnice Slaný začne na podzim konečně opravovat gynekologicko-porodnické a pediatrické oddělení. Původně měla modernizace oddělení začít už loni na podzim, ale brzdil ji exhejtman Středočeského kraje David Rath. Podmínkou pro poskytnutí evropské dotace bylo, aby nemocnice měla dlouhodobou smlouvu se zdravotními pojišťovnami. A to ještě v době, kdy novou smlouvu neměla žádná jiná nemocnice v zemi.

Dotace je schválená a peníze slíbené. Reálně si na ně ale město a jeho nemocnice musejí počkat. A to klidně celý rok. Takový scénář už ve Slaném dobře znají. Naposled čekali, až budou moci začít modernizovat gynekologicko-porodnické a pediatrické oddělení. Původně měli začít už loni.

„Odsunulo se to kvůli kumulovaným požadavkům bývalého hejtmana Ratha. Nám jako městu Slanému samozřejmě odsouhlasili tu dotaci, ale následně přišly další požadavky, že musíme mít pětiletou smlouvu, jinak že nejsme schopni udělat pětiletou udržitelnost projektu. Což byl vcelku absurdní požadavek, protože smlouvu nemělo žádné zdravotnické zařízení v zemi,“ vysvětluje slánský starosta Ivo Rubík z ODS.

David Rath argumentoval tím, že chce mít jistotu, že péče v nemocnici zůstane zachována. Přitom třeba limity pro porodnici byly 500 porodů ročně a ve Slaném jich za rok napočítají kolem 800. Nemocnice sehnala jako jedna z prvních od pojišťoven příslib, ale ani ten podle ředitele nemocnice Jiřího Šimáka nestačil. A to ani po zatčení Davida Ratha.

„Když nastoupila paní hejtmanka, tak nám dotace byla potvrzena, ROPem a Regionální radou schválena, ale stejně jsme museli čekat do prosince loňského roku, než jsme dostali smlouvu a než jsme ji předložili na tu Regionální radu,“ popisuje ředitel nemocnice, která je ve městě už od roku 1884.

Teď to vypadá, že stavba začne nejdříve v polovině října, tedy se zhruba ročním odkladem. Hotovo bude příští rok v prosinci. A co všechno se na pediatrii, porodnici a části gynekologie za téměř 24 milionů korun opraví?

„Počet lůžek by měl zůstat stejný, ale měly by se zmenšit pokoje, udělat ty hotelové služby trošku na lepší úrovni, než jsou teď, sociální zařízení… Měly by vzniknout nové operační sály, nové novorozenecké oddělení a tak dále,“ vypočítává Jiří Šimák.

Dotace se nezpozdily poprvé

Jinými slovy, z dotace se zabydlí a vybaví přístavba, která už je postavená. Proto nebude provoz stávající porodnice nijak výrazně omezen a po přesunu se opraví i její původní prostory.

Není to poprvé, co slánská nemocnice čekala na schválenou evropskou dotaci. A není to ani poprvé, co ji zdržovalo hejtmanství v době úřadování Davida Ratha. Ten totiž více než rok odmítal podepsat evropskou dotaci na modernizaci přístrojového vybavení nemocnice za skoro šedesát milionů korun.

„Slaný nemůže počítat s tím, že by to bylo proplaceno z fondů Evropské unie, právě kvůli předražení této zakázky,“ argumentoval David Rath na jaře roku 2011. Tedy rok předtím, než byl kvůli zmanipulovaným zakázkám kraje sám zatčen.

Tehdy to dokonce došlo tak daleko, že ho kvůli jeho postoji kritizovala Evropská komise a eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn ho vybízel k podpisu. Připomněl mu, že jeho podpis je jen formální záležitost.

„Tu příčinu si všichni můžou domyslet. Byly nemocnice, které pan hejtman měl ve větší a menší oblibě, a my jsme bohužel patřili k těm, které asi měl v menší oblibě než jiné,“ říká k tomu dnes ředitel slánské nemocnice.

Spustit audio