Skvosty mají mnoho podob. Jaké horizonty autorského šperku odhaluje projekt Schmuck Wander?

14. říjen 2020

Autorský šperk může být i kolektivním dílem. Výstava Schmuck Wander vol. 5 ukazuje rozmanité výsledky spolupráce šperkařů, kteří se nechali inspirovat dílem V. K. Nováka.

Mezinárodní projekt Schmuck Wander podporuje spolupráci a komunikaci umělkyň a umělců působících na pomezí autorského šperku a volné plastiky. Výsledky pátého běhu tohoto projektu jsou do 17. listopadu 2020 vystaveny ve foajé Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Projekt připravila dvojice kurátorek: Mária Hriešik Nepšinská a Tereza Vernerová Volná. 

Výstava měla svou premiéru v Brastislavě, nyní čeká na své opětovné otevření v Praze. „Doufáme, že půjde z Prahy zase dál. Je to putovní výstava putovních šperků. Během procesu svého vzniku putovaly i samotné šperky – od autora k autorovi,“ vysvětluje kurátorka Tereza Vernerová Volná principy projektu, který původně vznikl na Slovensku v roce 2009.

Šperkařka Anastázie Kahotski zakomponovala do brýlí zrcátko z pozůstalosti Vratislava Karla Nováka

Autorský šperk je médium na pomezí volné plastiky, které komunikuje s tělem.
Tereza Vernerová Volná

Letošní ročník projektu Schmuck Wander pojaly kurátorky jako poctu českému sochaři a šperkaři Vratislavu Karlu Novákovi. Výsledkem je devětadvacet objektů, na kterých pracovalo osmačtyřicet autorů z deseti zemí. Za většinou artefaktů stojí dvě, tři nebo i čtyři jména šperkařské scény. Do procesu tvorby byl zapojeny i nevyužité zlomky a střípky materiálů z Novákovy pozůstalosti, které poskytla autorova manželka Ludmila Šikolová.

Pro mě byl šperk vždy především radostí.
Petr Vogel

Do projektu Schmuck Wander vol. 5 se zapojil i šperkař a pedagog Petr Vogel. V příběhu vystaveného objektu byl prvním článkem autorského řetězce.

Peter Vogel (CZ), Susan Ewing (US), Hvězdné mračno. Propletenec s kolečkem. Šperk pro V. K. Nováka

„Nečekal jsem, že se mi podaří udělat věc, se kterou budu tak podivně majetnicky spokojený. Říkal jsem si, že teď mi to někdo akorát zkazí. Ta věc už byla z mého pohledu hotová a vyřešená,“ svěřuje se Vogel. Nakonec se ale rozhodl následovat principy projektu a dílo poslal dál. Vybral si americkou šperkařku Susan Ewing. „A to co s tím udělala je naprosto dokonalé a skvělé,“ komentuje výsledné dílo s nadšením Petr Vogel.

Autorský šperk pro mě představuje svobodu vyjádření.
Anastázie Kahotski

Šperkařka Anastázie Kahotski se do práce na objektu pro Schmuck Wander zapojila jako druhá autorka v pořadí. Do řetězce artefaktů, na jehož začátku stála Markéta Richterová s rouškou a který uzavřela Pilleriin Jürisoo se závěsem, přidala Kahotski brýle. Do brýlí rafinovaně zakomponovala i zrcátko z pozůstalosti Vratislava Karla Nováka.

Brýle pro první českou prezidentku

Brýle ostatně tvoří podstatnou část tvorby, které se Anastázie Kahotski věnuje spolu se svým manželem Pavlem. Společně pracují pod značkou Nastassia Aleinikava. Na letošní přehlídce Designblok představili kolekci Brýlí pro první českou prezidentku. „Každý kousek brýlí nese jednu kardinální ctnost a jednu božskou – lásku,“ popisuje Anastázie Kahotski. Naše budoucí prezidentka by měla i díky brýlím, které ji manželé Kahotski symbolicky věnovali, spatřit věci nezkresleně ze všech úhlů pohledu.

Pavel & Nastassia Kahotski
Pořad připravila: Tereza Lišková
Hudební dramaturgie: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související