Skutečně potřebujeme vůdce? Slávu a pád krále Otakara zakusí i český divák

13. září 2019

Sebeprezentace a propaganda jako silný nástroj současných politických vůdců. To jsou témata, která v inscenaci „Sláva a pád krále Otakara“ zajímají v Městských divadlech pražských režiséra Michala Hábu. 

Hru Sláva a pád krále Otakara napsal Franz Grillparzer roku 1825. Jejím hrdinou je římský císař Rudolf I. Habsburský a jeho odpůrcem český král Přemysl Otakar II. Režisérovi Michalovi Hábovi ale nejde o česko-německou otázku. Zajímá ho, co hra nenabízí explicitně, a tedy zamyšlení nad různými způsoby vlády a moci.

Pro nás je tam zásadní střet Rudolfa Habsburského a Přemysla Otakara, kdy jsme rozpoznali, že král Otakar je představitelem té staré moci, tvrdé a brutální. Zatímco Rudolfa napsal Grillparzer jako ideálního panovníka, my ho vykládáme jako „rafinované působení moci“.
Michal Hába

Sláva a pád krále Otakara

Stěžejní situací je volba nového římského krále, tedy Rudolfa I. Habsburského. Otakar i Rudolf tak vstoupí do přímého konfliktu, protože i český král Přemysl Otakar II. o říšskou korunu usiloval. Odmítá tedy poslušnost a trvá na tom, že Rudolfovo zvolení je neplatné. Tento konflikt vyvrcholí bitvou na Moravském poli a Otakarovou smrtí.

My to nechceme nijak přetáčet, tedy že Rudolf je zlosyn a Otakar skvělý český král. Ale na druhou stranu si myslím, že Otakar by měl mít šanci nějak revoltovat proti Grillparzerovi.
Michal Hába

Sláva a pád krále Otakara

Rudolfa Habsburského hraje Ivan Lupták a v roli krále Otakara se představí Martin Pechlát. Hru pro Městská divadla pražská přeložil Radek Malý. Režisér Michal Hába ve spolupráci s dramaturgyní Simonou Petrů původních pět tisíc veršů zkrátili na třetinu.

Hned na začátku je text velmi básnický a následně Grillparzer verš rozvolňuje. Nám se to líbilo, ale pravdou je, že ve hře jsme opravdu hodně škrtali. V českém prostředí je text vnímán jako problematický, možná i kontroverzní. Žila jsem v předsudku, že hra je k Čechům nepřátelská. Nakonec jsem ale to nepřátelství v textu nenašla.
Simona Petrů

Sláva a pád krále Otakara

Hra Sláva a pád krále Otakara vyjde jako první svazek v edici Nápovědní kniha, ve které Městská divadla pražská plánují vydávat dosud nepřeložené tituly. Hru má od ledna letošního roku na repertoáru i vídeňský Volkstheater v režii Dušana Davida Pařízka. Ten do role Přemysla Otakara II. obsadil českého herce Karla Dobrého.

Spustit audio