Skupina Reality ve „Špálovce“ podle Špály

7. leden 2013

Výtvarnou skupinu Reality, která od konce minulého týdne vystavuje v Galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze, založili v roce 2003 multimediální umělci a současně i malíři Jiří David, Jan Kadlec a Milan Salák.

Jak se můžeme dočíst v textu k výstavě nazvané „Reality – podle“, „...věnuje se skupina artistním intervencím do výstavního prostoru. Pracuje s otevřeným přiznáním závislosti současného umělce na aktuální situaci na vizuální scéně a tyto závislosti polemicky komentuje.“

Výstavou přichází skupina poprvé s obrazovou malbou. Tentokrát jde o repliky, či reduplikace obrazů malíře Václava Špály, významného představitele předválečné moderny, který dal galerii jméno, ale také o rafinovanou hru s prostorem galerie. Dva z vystavujících – Jiřího Davida a Milana Saláka, si pozval k mikrofonu Karel Oujezdský. O okolnostech vzniku skupiny „Reality“ jako první hovoří Jiří David.

Výstavu „Reality podle“, na níž se podílel i třetí člen skupiny Jan Kadlec, si můžete v Galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze prohlédnout až do 1. března.

Spustit audio