Skrznaskrz žánry. Tříhodinový koncert nabídl sedm premiér současných skladatelů a experimentátorů

27. červen 2021

V neděli 27. 6. od 20:00 jste mohli slyšet hned čtyři světové premiéry současných skladatelů a experimentátorů, hudební poctu zpěvačce a houslistce Jitce Šuranské nebo výběr z intermediálního projektu Českého rozhlasu R{A}DIO{CUSTICA}.

Začali jsme čtyřmi světovými premiérami. Skladatel Daniel Skála, také virtuózní cimbalista a improvizátor, se ve své nové Studii obsahovosti pro trio zabývá vztahy mezi přesným notovaným zápisem a jistou mírou interpretační svobody. Vokalistka a zvuková experimentátorka Lucie Páchová o skladbě s názvem thread prozrazuje: „Jsou v ní natažena pomyslná vlákna mezi mnou a hudebníky. 

02994629.jpeg

Tak jako struna musí být dostatečně napnutá, aby se chvěla, tak i spojení mezi námi by měla být v neustálém napětí.“ Eliška Cílková, která se věnuje také hudebním dokumentárním filmům, se při psaní nové skladby nechala inspirovat smyčcovým fama Q, jak sama uvádí: „…špičkovým českým tělesem, které je velmi progresivní a svůj Smyčcový kvartet č. 4  mu věnuji“. Tajemný název kompozice všestranného lovce zvuků a uživatele mikrointervalů Iana Mikysky Utamakura Tetralemma v sobě obsahuje termín z japonské poetiky i staroindický logický nástroj, ale především snahu vidět všední vjemy novým způsobem.

Ian Mikyska

V bloku od 21. hodiny nabízíme projekt multiinstrumentalisty, zpěváka, skladatele a aranžéra Mariana Friedla nazvaný 11 podob lásky. Shodou šťastných okolností se jej podařilo nedávno i natočit na stejnojmenné album jako poctu Friedlově někdejší dlouholeté souputnici, zpěvačce a houslistce Jitce Šuranské. Obsahuje písně lidové i autorské, zakořeněné v tradiční hudbě Západních Karpat, jejichž spojnicí je láska. Jádro proměnlivé sestavy 11 podob lásky tvoří, kromě kapelníka zpívajícího a hrajícího na klarinet, kobzu, malý cimbál, lidové píšťaly nebo salašnickou trúbu, také zpěvačka Petra Jelénková, houslista Pavel Motyka a jazzové kombo z úspěšného, cenou Anděl ověnčeného ansámblu Beránci a vlci - saxofonista Štěpán Flagar, kytarista Rostislav Hus, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michal Wierzgoń.

Jitka Šuranská a Marian Friedl

V poslední části přímého přenosu od desáté večer jsme se zaměřili na portfolio intermediálního projektu Českého rozhlasu R{A}DIO{CUSTICA}, který je přímo spojený s vltavským pořadem Radioateliér a jeho exkluzivní premiérovou řadou. Zazní elektronika a terénní nahrávky Michala Kindernaye, zachycující zvuky rezonujících povrchů atmosférických a elektromagnetických vrstev, za doprovodu zvuků originálního DIY nástroje Veroniky Svobodové.

Čtěte také

Experimentální duo Martin Režný & Tomáš Knoflíček ořeže elektronickými instrumenty zázněje “Occamovi břitvy” podle záhadného a otázky budícího vzorce ac = LMNL = LMN = Lb. A maraton naslouchání živým hudebním performance a skrz rozhlasový přijímač završí Ticho - minimalistická skladba unikátně realizovaná Ladislavem Mirvaldem jako akustický portrét hudebního Studia 1 Českého rozhlasu Ostrava.

Spustit audio

Související