Skrytá tvář Friedricha Nietzscheho. Komponovaný dialog písní a básní filozofa

24. srpen 2020

Před 120 lety, 25. srpna 1900, zemřel ve Výmaru jeden z nejvlivnějších filozofů moderní doby Friedrich Nietzsche. K tomuto výročí uvádíme pásmo, ve kterém se představí jako básník a skladatel. Písně, klavírní skladby a básně pro vltavský Souzvuk připravila Věra Koubová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z vlastních překladů připravila a komentář čte: Věra Koubová
Účinkují: Ivan Řezáč, Bořivoj Navrátil, Dana Černá
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2006
Hudební spolupráce: Michal Rataj

Německý filozof Friedrich Nietzsche nalezl pro své umělecké nadání nejrůznější vyjadřovací prostředky. Jeho hudebnost ho přivedla až k vlastnímu komponování, intenzivní cit pro jazyk ho přiměl k básnění.

Přirozeně se jeho talent nejplněji rozvinul ve filozofii, v umění jasného a současně dramatického myšlení. Ale i tady se Nietzsche prosadil jako suverenní jazykový tvůrce, jeho význam pro literaturu německého jazyka bývá srovnáván s významem Lutherovým a Goethovým.

V Souzvuku uslyšíme vzorek Nietzschových uměleckých talentů: jeho písňové skladby, komponované většinou na německé texty jiných básníků, také skladby klavírní a dále překlady jeho básní do češtiny z knihy Dionýské dithyramby a jiné básně, které roku 1998 dvojjazyčně vydalo nakladatelství Aurora.

Písňové skladby uslyšíte v podání mezzosopranistky Olgy Černé a barytonisty Dietericha Fischera-Dieskau. Skladby klavírní zahraje Marie Vigilante.

autor: Věra Koubová
Spustit audio