Skoro každé velké město má svůj legendární fast food, který neodmyslitelně patří k jeho koloritu

10. srpen 2017

Skoro každé velké město má svůj legendární fast food, který neodmyslitelně patří k jeho koloritu. Pro obyvatele Reykjavíku je jím stánek s hot dogy Baejerins Beztu. Párek zde prý pojedl každý ostrovan a pouliční stánek je i jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí. Nyní se ale po

Nyní se ale po 80 letech musí dočasně přestěhovat, aby ustoupil stavbě nového obchodního a bytového centra, napsala BBC. Majitelé rodinného stánku v reykjavíckém přístavu o svých párcích prohlašují, že jsou nejlepší na světě. Jejich slova potvrzují dlouhé fronty vedoucí k výdejnímu okénku i verdikt deníku The Guardian, který Baejerins Beztu pasoval na nejlepší evropský stánek s hot dogy. Perlu ostrovní gastronomie navštěvují i celebrity, místní delikatesu okusili například Bill Clinton, Kim Kardashian nebo James Hetfiled z Metallicy.

Stánek se sice přesouvá „jen“ na druhou stranu ulice, přesto celou akci provází vlna nevole a situaci sleduje řada místních médií. „Stánek přežil druhou světovou válku, studenou válku, finanční krizi v roce 2008 i ukončení seriálu Komisař Rex (v islandštině Lögregluhundurinn Rex – pozn. aut.),“ rozohnil se redaktor magazínu Reykjavík Grapevine Elías Þórsson.

Prohrál ale boj s nejdestruktivnější silou ze všech – s gentrifikací
Dana Josefová

„Prohrál ale boj s nejdestruktivnější silou ze všech – s gentrifikací.“ Na původní místo by se měl stánek vrátit do Vánoc, místní vše ale považují za důkaz toho, že se z dříve příjemného a levného Reykjavíku stává zábavní park pro turisty. „Baejerins Beztu je symbol zašlých časů a společnosti, která už neexistuje – starého, izolovaného Islandu, kde bylo nelegální pivo, lidé si mysleli, že Oslo je exotická destinace a všichni byli pořád znudění,“ píše Þórsson.

autor: djo
Spustit audio