Skořápka. Moderní hamletovská parafráze vyprávěná z nečekané perspektivy

1. září 2021

Román Skořápka populárního britského spisovatele Iana McEwana je moderní hamletovskou parafrází vyprávěnou z nečekané perspektivy. Hlavním hrdinou, bystrým pozorovatelem i vtipným vypravěčem je plod v mateřském lůně, který se, ač dosud nenarozený, stává součástí nebezpečných intrik. Dramatizaci románové předlohy napsala Eva Blechová a s Ivanem Trojanem, Barborou Polákovou či Davidem Novotným nastudovala Natália Deáková.

„Kristepane, mně by stačila jen skořápka ořechu a cítil bych se v ní jako pán vesmíru – jen kdybych neměl ty zlé sny.“ Tak si posteskne hrdina nejslavnějšího Shakespearova dramatu Hamlet, bezbranný vůči svým úzkostným předtuchám.

Vzhledem k prezentovanému příběhu, prostředí i charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní scény a výrazy.
Dramatizace:
Eva Blechová

Hrají: Ivan Trojan, Barbora Poláková, Honza Hájek, David Novotný, Marie Poulová, Pavla Tomicová, Radovan Klučka, Matěj Nechvátal a Pavel Neškudla
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Ladislav Šenkyřík (úryvky se Shakespearova Hamleta v překladu Martina Hilského)
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natália Deáková
Premiéra: 24. 11. 2020

Právě tak, nebo snad ještě dokonaleji, je bezbranný i vypravěč románu Skořápka – plod sevřený v mateřském lůně, dva týdny před narozením. Jeho otec John se na přání své ženy Trudy před pár měsíci odstěhoval, zatímco ona dál tráví dny v krásném, ale chátrajícím londýnském domě společně s Johnovým bratrem Claudem. Ti dva muži nemohou být rozdílnější. Claude je primitivní prospěchář, John vypadá jako nepraktický bohémský básník. Ale Johnovi patří právě onen starý georgiánský dům, který se v očích milenců mění na tučnou sumu v bance. A tak se rozhodnou Johna odstranit…

Natáčení dramatizace Iana McEwana Skořápka, David Novotný a Barbora Poláková

O tom všem se plod v matčině břiše dozvídá z útržků dialogů mezi vypitými skleničkami vína a vášnivým milováním, obojího si Trudy dopřává přes pokročilé těhotenství požehnaně a bez zábran. A ještě jednu zvláštní zálibu má ta trochu tajemná plavovlasá žena – ráda poslouchá rádio. Dává přednost mluvenému slovu před hudbou. A tak se plod, ač dosud nenarozený, stává mimořádně bystrým glosátorem s vědomostmi, vkusem a názory průměrného dobře situovaného Angličana. Dokáže hovořit o víně, literatuře, současné geopolitické situaci i hodnotách moderní společnosti. Ovšem vůči intrikám, jejichž součástí se stal dříve, než vkročil do života, zůstává bezmocný. Nebo ne?

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 20. října 2021 | 11:10 – 12:40
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio