Škola a nové centrum obce. Hradištko plánuje rekonstrukci zámku po premonstrátech. Na koupi budov a další investice si musela obec půjčit

9. únor 2019 17:16

Tento týden uběhl rok od chvíle, kdy obec Hradištko pod Medníkem uzavřela letitý spor o církevní majetek s Královskou kanonií premonstrátů. Šlo o pozemky a budovy v hodnotě stovek milionů korun a spor řešil i Ústavní soud. Paradoxní je, že soudy rozhodovaly v případu desetkrát a pokaždé vynesly jiný rozsudek.

 „Tak tenhle zámek je po dohodě náš,“ ukazuje nezávislá starostka Radka Svobodová na klíčovou budovu v centru obce. Zámek je sice oprýskaný, ale má novou střechu a uvnitř je teplo a je cítit nová omítka.

„Časem se stane ze zámku kulturní a společenské centrum, teď ale prochází rekonstrukcí a vznikne tam dočasně škola,“ dodala.

Podle starostky stojí rekonstrukce zhruba pět milionů korun, a kdyby si obec pronajímala pro školu unimobuňky, zaplatila by stejně asi polovinu. Záměr chválí i kolemjdoucí padesátník Miloslav: „Je to dobrý nápad, ale hlavně máme klid od církve.“

Špatná pověst premonstrátů

Premonstráti tu kvůli letitému a velmi komplikovanému sporu nemají dobrou pověst. Uzavření smíru ale prospělo i Královské kanonii premonstrátů, což po uzavření dohody ocenil i jejich právní zástupce Václav Valeš. „Naplňujeme tím i stanovisko České biskupské konference o tom, že církve má od sporů se samosprávami upustit,“ uvedl.

K zámku přiléhají bývalá a notně zchátralá hospodářská stavení, která církev prodala ještě před uzavřením dohody za dvanáct milionů korun společnosti Adarman.

„Ta nám je prodala za dvojnásobek,“ říká nezávislý místostarosta Tomáš Pipota, podle kterého se to ale obci vyplatí.

„Později bychom už budovy nezískali. Teď tam třeba máme v jedné části společenský sál, který by nás jinak vyšel na dvanáct milionů korun,“ popisuje Pipota. K sálu přiléhá z druhé strany tělocvična a už v půli března se tam koná ples.

„Obec získala šest a půl hektaru pozemků a jeden metr nás vyšel lehce přes jeden tisíc korun. To bychom v této lokalitě nikdy nezískali,“ chválí smlouvu i po roce starostka Svobodová.

Hospodářské budovy vytvářejí nádvoří o rozloze zhruba sto krát padesát metrů, kde by chtěla Svobodová vytvořit centrum obce. „Nějaké služby, startovací byty, možná i úřad, protože jsme v nájmu,“ popsala.  Do rozhodování se zapojují v anketě i obyvatelé městečka.

Na koupi hospodářských budov si musela obec půjčit, stejně jako na další investice, které dosáhnou řádu přinejmenším desítek milionů korun.

„Obci se to vyplatí,“ říká místostarosta Pipota. Máme solidní úrok a na řadu věcí chceme získat dotace.“  Vztahy s Premonstráty, kteří výměnou získali pozemky na okraji obce a lesní porosty, považuje za solidní.

Spustit audio