Skokan Roman Koudelka se v aktuální sezoně spíš trápí. Zopakuje své úspěchy alespoň na olympiádě?

5. únor 2018

Osmadvacetiletý skokan na lyžích Roman Koudelka má před sebou vrchol kariéry – hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Aktuální sezona se ale moc nepovedla. Dokonce včera 4. února ani nepostoupil kvůli pádu do závodu v německém Willingenu. Před deseti lety ale bylo vše jinak.

Kdyby si Roman Koudelka nenechal narůst plnovous, vypadal by pořád na 18 let. Právě tolik mu bylo, když už skákal ve Světovém poháru i na šampionátu dospělých. V roce 2007 si zapsal největší možný úspěch mezi juniory. V italském Tarvisiu se stal mistrem světa na středním můstku. A poprvé si zažil ty klasické chvíle, které se pojí s triumfem.

Dlouho se o něm říkalo, že mu sedí spíš menší můstky a že je dynamickým skokanem, co má bombu v noze a těží z výbušnosti. Paradoxně ale prvního výrazného úspěchu mezi dospělými dosáhl Roman na mamutím můstku. Na Světovém poháru v letech na lyžích v Harrachově skončil už před sedmi lety na třetím místě.

Olympijský rok 2018

Během kariéry si procházel také různými krizemi, ale rostl ve zkušeného závodníka. A v Klingenthalu v úvodním závodu nové sezóny, na podzim 2014 sklidil aplaus. Kromě premiérového vítězství v závodu Světového poháru si oblékl i žluté číslo, které patří celkově vedoucímu muži.

Pozici celkového lídra si tehdy do konce sezony neudržel, i tak ale byla jednou z nejúspěšnějších v jeho kariéře. O posledních zimách Romana Koudelky se to říci nedá. Třeba se to zlomí právě na nadcházející zimní olympiádě.

autoři: kyk , had
Spustit audio