Sklo byl honosný materiál, se kterými se majitelé pyšnili, popisuje sochař a mistr Lhotský

24. květen 2022

O skle se s nadsázkou říká, že je to první umělá hmota, popisuje sochař a sklářský mistr Zdeněk Lhotský, který bezmála třicet let šéfuje na Železnobrodsku Studiu tavené skleněné plastiky. „Nádoby z horského křišťálu, jehož výroba nám dnes přijde absurdně složitá a drahá, byla kupodivu daleko levnější než výroba skla,“ dodává.

Sklo tak vzniklo jako honosný materiál, kterým se jeho majitelé pyšnili. „Protože měli něco lepšího než někdo, kdo byl chudší.“

Výroba skla totiž byla velmi drahá a jeho používání k liturgickým účelům bylo dokonce zakázáno – protože šlo o plýtvání penězi.

Sarkofág pro dánskou královnu Margaretu II.
Zdeněk Lhotský

Zdeněk Lhotský

Ve svém studiu realizoval návrhy českých i zahraničních umělců. Věnuje se tvorbě tavených skleněných plastik, sklářskému designu, vitráži, a technice vypalované malby na skle. Tvoří kresby, grafiky, kovové plastiky i realizace do architektury. Podílel se na desítkách interiérových realizací.

Zdeněk Lhotský vyrobil například skleněný sarkofág pro dánskou královnu Markétu II. a nejen to. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související