Sklizeň dýní je na vrcholu. Stále chladnější podzim už dýním škodí
S nastupujícím chladným říjnovým počasím je nejvyšší čas ke sklizni dýní. Lidé po celém Česku je proto už na zahradách sbírají, aby dozrávající zeleninu nepoškodily ranní mrazy. Dýně pak v kuchyni mají různé využití.
Třeba zahrádkářka Pavlína Spívalová z Opavy je připravuje hned na několik způsobů. „Tady mám krásnou dýni hokaido a tady okrasnou. Doufám, že mi ta hokaido ještě dojde. Je u nás už tradičně spjata s podzimem, každoročně z ní vyrábím dýňové máslo. A samozřejmě polévku,“ říká zahrádkářka.
Podle pěstitelů je v těchto dnech nejvyšší čas dýně sklízet. Chladnější počasí je totiž může poškodit. „Už je nejvyšší čas. Jakmile přijdou mrazíky, kvalita bude horší. Už to začne hnít,“ vysvětluje majitel zahradního centra v opavské části Komárov Přemysl Kulík.
Lidé teď ve velkém nakupují všechny odrůdy. „Největší zájem je určitě o ty halloweenské, dále pak o goliáše na kompoty a hokaido na polévky a smažení. Pak je to špagetová tykev,“ dodává Kulík.
Podle něj je letošní úroda dobrá. Jen lehce ji ovlivnily jarní deště a slimáci.
Související
-
Jezte moderně. Připravte si dýňové cappuccino, trendy polévku...
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Lukáš Čížek, šéfkuchař a spolumajitel resta...
-
Vařte s námi: oranžová polévka z dýně hokaido podle paní Inky
Polévka z dýně hokaido je zdravá, krásně oranžová a v tomto podzimním čase nás zahřeje. S jakým receptem sklízí úspěch u svých blízkých i přátel paní Inka Bartošová...
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Důchodová reforma? Už bez nás, říká Juchelka. ANO chce jen politické body, kritizuje Decroix
-
Rezignace Langšádlové je škoda. Prioritou je dotáhnout to, co začala, věří místopředseda rady vlády
-
Měli bychom se naučit zapomínat. Jako jedinci i jako společnost, říká autor románu Rozložíš paměť Marek Torčík
-
Škody na vinohradech přesáhly podle svazu dvě miliardy korun. V Čechách dosahují 95 procent