Skleněné trofeje jsou rozdány, Liberecký kraj zná svoje Knihy roku

30. červen 2021 11:56

Ve čtvrtém ročníku krajské soutěže porota vybírala v beletrii a poezii ze sedmi regionálních titulů. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo v úterý 29. června v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Čtěte také

Poetický cyklus Zápisky z garsonky od Pavla Novotného se stal knihou roku Libereckého kraje v kategorii beletrie a poezie. Tato kniha letos získala i cenu Magnesia Litera za poezii. Novotný svůj poetický cyklus umístil do garsonky, kterou obývá malý chlapec spolu se svou invalidní matkou a která je plná knih, gramodesek a matčiných svobodomyslných přátel. „To, že ve společné kategorii má ocenění kniha poezie, je unikát," uvedla při vyhlášení náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Při vyhlášení v krajské knihovně bylo 29. června oceněno dalších 7 titulů. Kniha Požár města Česká Lípa 1820 (nakladatel Vlastivědný spolek Českolipska) uspěla mezi odbornými a populárně naučnými publikacemi, nejlepší krajskou knihou pro děti se stala publikace o známém jizerskohorském ranhojiči Doktor Kittel (Eva Koudelková) a nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je titul Jakob Schmeissner – Z mého života a tvorby (Petra Šternová).

Čtenáři v internetovém hlasování za nejlepší dílo vybrali knihu Heřmanice v čase - Tady jsme doma! (obec Heřmanice). Porota letos udělila i dvě zvláštní ceny, a to knihám Lieberec (Petr Vondřich) a také Humor Němců Jizerských hor (Dům česko-německého porozumění o.p.s.). V nově vyhlášené kategorii zaměřené na publikace o obcích uspěla kniha Pěnčín, život mezi Ještědem a Jizerou (Pavel Jakubec a kolektiv).

Věra Vohlídalová dostala zvláštní cenu

Zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti literatury obdržela bývalá ředitelka knihovny Věra Vohlídalová, která se před více než 20 lety zasloužila o vybudování současné budovy knihovny nazývané také Stavba smíření. Podle Květy Vinklátové také paní Věra Vohlídalová zásadním způsobem udala směr, kterým se krajská knihovna dodnes ubírá. „Byl a stále je to obdivuhodný vizionářský a nadčasový čin a přístup," dodala náměstkyně hejtmana.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio

Související