Skláři z Křišťálového údolí

Před více než 300 lety se v údolích v Libereckém kraji zrodil český křišťál. Mistři skláři z něj začali vyrábět nápadité vázy, mísy, skleničky, lustry i šperky. A dělají je s obrovskou vášní a fortelem dodnes. Představujeme jejich příběhy.

Čtěte také

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2022 Mezinárodním rokem skla. A čtvrtý srpnový týden roku 2022 se v celém Libereckém kraji konal velký festival skla s výstavami, ukázkami výroby, skleněnými instalacemi i setkáními se slavnými skláři. I Seriál týdne je věnovaný mistrům sklářského umění.

Mezi nejproslulejší skláře patří ti z rodiny Františka Halamy ze Železného Brodu. Zaměřují se na reliéfní sklo vyráběné pomocí unikátních kovových forem z 30. let 20. století.

Ve druhém díle seriálu se vypravíme do Nového Boru. Tam má sklárnu a muzeum uměleckého skla Petr Novotný a jeho synové, kteří zaměstnávají řadu šikovných sklářských mistrů.

Vezmeme vás i do harrachovské sklárny. Tu už skoro 30 let provozuje František Novosad, sklář a právník v jedné osobě. A není to jen sklárna, ale také minipivovar, muzeum skla a pivní lázně. Jak František Novosad řekl autorce seriálu Ivaně Bernáthové, učit sklářem se začal v 15 letech, a potom vystudoval střední sklářskou školu v Novém Boru.

A do Nového Boru se ještě jednou vrátíme. Tam teď žije a vytváří své unikátní plastiky z optického skla výtvarník Vladimir Klein. Znají ho milovníci originálních skleněných plastik po celém světě, hlavně v USA, Německu a Japonsku. A může se pochlubit tím, že studoval v ateliéru slavného sklářského designéra profesora Stanislava Libenského.

Skleněné plameňáky, mořské panny, divukrásné stromy a květiny a mnoho dalších výrobků foukaných ze skla vytváří už více než 40 let Karel Sobotka z Těpeř na Jablonecku. Stačí mu k tomu benzinový hořák, barevné skleněné trubičky a samozřejmě jeho řemeslný fortel. V posledním díle seriálu navštívíme dílničku v jeho rodinném domě.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.