Skladba Petra Cíglera mezinárodně zabodovala

24. květen 2016

Dobrá zpráva: česká soudobá hudba se líbí ve světě čím dál víc. Ke jménům českých skladatelů, která se pravidelně objevují na světových festivalech a koncertních pódiích (Martin Smolka, Kryštof Mařatka, Miroslav Srnka, Ondřej Adámek), přibývá další – Petr Cígler. Jeho skladba Daily Patterns zaujala na Mezinárodní tribuně skladatelů tolik porotců z řad rozhlasových redaktorů, že se dostala mezi doporučená díla.

Mezinárodní tribuna skladatelů (IRC) je sice nesoutěžní přehlídka, ale zadaná díla na ní i tak procházejí výběrovým procesem, který jim nakonec určí jisté pořadí. Boduje se ve dvou kategoriích (hlavní a mladých skladatelů), skladba s nejvyšším počtem bodů je pak označena za dílo vybrané, zatímco několik dalších v jejím závěsu jsou díla doporučená.


Petr Cígler (1978) je povoláním molekulární designér, v současné době působí jako vedoucí vědeckého týmu Syntetické nanochemie na Akademii věd ČR, kde se zabývá výzkumem nových léčiv a diagnostických metod pro medicínu. Hudba je pro něj protiváhou ke vědě a inspirací k další práci. Skladbu Daily Patterns vytvořil na objednávku Orchestru Berg, který ji v premiéře uvedl 5. května 2014 v rozestavěné stanici metra Petřiny, na IRC ji porotci poslouchali z rozhlasové nahrávky s Ostravskou bandou vedenou dirigentem Ondřejem Vrabcem (z festivalu Ostravské dny 2015).

Čtěte také

Organizačně je IRC projektem Mezinárodní hudební rady a Evropské vysílací unie, každý rok se koná v jiném evropském městě, letos padla volba na Wroclaw (16.–21. května). Umístění skladby českého skladatele mezi doporučenými díly je pro českou hudební kulturu nanejvýš prestižní záležitostí. „Cena“ za vysoké bodování je nehmotná, nicméně významná: všechny rozhlasové společnosti, které na IRC pošlou skladby (letos jich bylo dvacet sedm a zadaných skladeb padesát pět), musí během následujícího roku zařadit všechna vybraná a doporučená díla do svého vysílání. Cíglerovy Daily Patterns budou mít tedy možnost slyšet posluchači ve Francii, Itálii, Litvě, Dánsku, ale také v Hong Kongu, Argentině, Austrálii a devatenácti dalších zemích. Skvělé!

O Petru Cíglerovi určitě ještě hodně uslyšíme, patří k rezidenčním skladatelům Ostravského centra nové hudby, pro které zkomponoval na festival NODO 2016 své první operní dílo – a to bude mít premiéru už 29. června v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.

autor: wd
Spustit audio