Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr

22. říjen 2015

Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr si klade za cíl podpořit novou tvorbu pro big bandy a chce ukázat soudobý rozměr tohoto zdánlivě jenom tradičního nástrojového obsazení. Na druhé straně, aby to nebylo tak jednoduché, soutěž vyrůstá z posloupnosti historického vývoje.

Karel Krautgartnem je jednou z největších, možná největší, osobností českého progresivního jazzového orchestru. Nová skladatelská soutěž proto dostala s laskavým svolením rodiny jeho jméno.

Složení poroty:Prof. Edward PartykaMilan SvobodaMgA. Jan HálaMgA. Štěpánka BalcarováMgA. Luboš Soukup

PRAVIDLA SOUTĚŽE:

I. Soutěž není věkově omezená.

II. Skladba musí být autorská a nesmí být v minulosti publikována ani hrána na veřejnosti.

III. Kompozice by měla trvat od 5 – 15 minut.

IV. Skladba musí být zkomponována pro následující obsazení:

Saxofony1. altový saxofon/sopránový saxofon/flétna/klarinet (sólo)2. altový saxofon/sopránový saxofon/altový klarinet (sólo)1. tenorový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)2. tenorový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)barytonový saxofon/basový klarinet Trubky1. trubka/křídlovka2. trubka/křídlovka3. trubka/křídlovka (sólo)4. trubka/křídlovka (sólo)Trombony1. trombon (sólo)2. trombon (sólo)3. trombon (sólo)basový trombonRytmikaklavír (sólo)kontrabas (sólo)bicí (sólo)

(zpěv)

V. Obálku s nadpisem „Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr“ posílejte nejpozději do 29. 2. 2016 na adresu:

Václav VranýČeský rozhlas VltavaVinohradská 12Praha 2, 120 99

V obálce se bude nacházet:- vytištěná partitura v transpozici (bez jména skladatele)- CD s nahranými PDF dokumenty (partitura skladby a jednotlivé upravené party pro muzikanty)- Vítaná je audio nahrávka (nahrávka ze zkoušky nebo MIDI soubor atd.).- V zásilce se bude dále nacházet uzavřená obálka s krátkou informací o skladateli s jeho kontaktními údaji (jméno, adresa, e-mail, telefon).

Cena: Ze všech přihlášeným skladeb vybere porota 6 až 8 nejlepších kompozic, které budou nastudovány big bandem Concept Art Orchestra. Premiéra skladeb proběhne 30. dubna u příležitosti Mezinárodního dne jazzu v pražském klubu Jazz Dock. Zde budou skladby nahrány pro archiv Českého rozhlasu a zároveň odvysílány v rámci Evropského vysílání (EBU – European Broadcast Union) do dalších zemí. Vítězné skladby budou také zařazeny do repertoáru Concept Art Orchestra a v budoucnu mohou být prezentovány v rámci koncertů tohoto big bandu.

Porota si vyhrazuje právo vybrat méně nebo více výherních kompozic a udělit případná dodatečná ocenění.

Soutěž pořádá Spolek Concept Art Organising ve spolupráci s Českým rozhlasem.Případné dotazy směrujte na adresu:

stepanka.balcarova@gmail.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.