Skladatelé Martin Smolka a Petr Kotík

26. červen 2014

Hosty Telefonotéky budou tentokrát dva současní skladatelé. U příležitosti NODO 2014 - Dnů nové opery Ostrava bude v Ostravě přítomen realizaci své “mluvené” ne-opery Sezname, otevři se! skladatel Martin Smolka i autor komorní opery Mistrovská díla Petr Kotík. Obě opery budou za několik dní uvedeny ve světových premiérách.

Ve studiu Českého rozhlasu Ostrava se v rámci Telefonotéky poprvé setkaly hudební redaktorky a moderátorky Renáta Spisarová a Wanda Dobrovská. S hosty si budou povídat nejen o soudobé hudbě, komponování, entitě a identitě díla a otázkách „vyučování“ kompozice. Debata se ponese v duchu daleko širších souvislostí soudobé hudby: jejího přijímání tradičními orchestry, institucemi i samotným publikem. Řeč bude o současném operním divadle i samotném festivalu NODO. Další témata debaty určitě z velké části ovlivní svými telefonáty posluchači Vltavy.

Pro tvorbu Petra Kotíka bylo zcela zásadní setkání s Vladimírem Šrámkem, a to už na konci 50. let. Po studiích Pražské konzervatoře (obor flétna), na které už Petr Kotík zakládá soubor Musica viva pragensis, následují studia skladby ve Vídni, návrat do Prahy, založení souboru QUaX Ensemble a v roce 1969 odchod do USA, kde Petr Kotík zakládá S.E.M. Ensemble s působností v Buffalu, o několik let později v New York City.

00303534.jpeg

V té době spolupracoval se skladateli „newyorské školy“ (Cage, Feldman, Wolff, Brown). Iniciační aktivity provázejí skladatele a dirigenta Petra Kotíka celý život: svůj S.E.M. Ensemble rozšiřuje na Orchestra of the S.E.M. Ensemble, v roce 2001 organizuje první Ostravské dny nové hudby, v roce 2005 sestavuje mezinárodní orchestr Ostravská banda, se kterým koncertuje na prestižních místech v Evropě a USA. V roce 2012 založil s ředitelem Národního divadla moravskoslezského Jiřím Nekvasilem bienále festivalu nové opery NODO.

Martin Smolka (a také jeho studenti) je od roku 2001 součástí festivalu Ostravské dny – jako lektor i skladatel. Vystudoval skladbu na AMU a soukromě u Marka Kopelenta. Jeho skladby mu vydobyly uznání doma i v zahraničí a v současnosti se hrají po celé Evropě, včetně prestižních festivalů, které si u něj také objednávají velké orchestrální skladby.

Jeho první opera Nagano (2004) získala cenu Alfreda Radoka (za vytvoření divadelní hry) za rok 2004. V roce 1983 spoluzaložil AGON. Působí také jako hudební improvizátor a skladatel filmové a scénické hudby, je vyhledávaným pedagogem na JAMU v Brně.

Světová premiéra Smolkovy opera Sezname, otevři se!, která je poctou Umbertu Ecovi a je objednávkou Národního divadla moravskoslezského jako příspěvek k Roku české hudby, bude v přímém přenosu z Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě vysílána na stanici Vltava v den Telefonotéky - 26. června od 19.00.

Spustit audio