John Eliot Gardiner – osvícený dirigent, bachovský specialista, frustrovaný farmář

21. březen 2023

Se slavným dirigentem o humoru orchestrálních hráčů, o Martinů, Schumannovi a hlavně Johannu Sebastianu Bachovi. Připravil a uvádí Petr Kadlec.

Tato Akademie je věnována jednomu z pozoruhodných umělců současnosti – Johnu Eliotu Gardinerovi. Muži, který proslul hlavně jako průkopník historicky poučené interpretace. Založil tři světoznámé soubory: Monteverdi Choir (1964), English Baroque Soloists (1978) a Orchestre Révolutionnaire et Romantique (1989). Už nějaký čas ovšem Gardiner vstupuje – a vlastně pořád častěji – do světa klasických orchestrů. Spolupracuje tak třeba s Londýnským symfonickým orchestrem, amsterdamským Královským orchestrem Concertgebouw nebo s Českou filharmonií.

Sir John Eliot Gardiner (2012)

A právě při příležitosti pražského koncertu s posledně jmenovaným orchestrem v únoru 2010 s dirigentem (kterému v Akademii propůjčil český hlas Vojtěch Babka) hovořil Petr Kadlec. Řeč byla o české hudbě, České filharmonií a humoru jejích hráčů. O „misionářské práci“ na poli autentické interpretace. O vztahu k Francii a studiích u legendární hudební pedagožky Nadii Boulanger. O Bohuslavu Martinů nebo o Robertu Schumannovi a specifikách jeho instrumentace. A pochopitelně také o Johannu Sebastianu Bachovi.

Čtěte také

„Nevzpomínám si, že bych byl někdy ve svém životě bez Bacha. Byla to pro mě velká postava už v dětství. A slavný Haussmannův portrét Johanna Sebastiana visel na stěně u nás doma. Ten portrét patřil uprchlíkovi z Německa, který po příchodu do Anglie požádal mého otce, aby se o Bacha po dobu války staral. Já se narodil v roce 1943, takže jsem vyrůstal před Bachovýma očima, prakticky pod jeho dohledem…“

autoři: Petr Kadlec , Zdeněk Havlíček
Spustit audio

Související