Silvia Hroncová, ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Praha

6. červen 2016

V Praze mě přijali nádherně a cítím se tu dobře, říká Silvia Hroncová, která už skoro tři roky vede Státní operu a operu Národního divadla v Praze.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V pondělní Telefonotéce se mimo jiné svěřila, že se cítí být jak manažerkou, tak kulturním člověkem a potvrdila, že má raději odborné manažery než ty ekonomické.

Silvia Hroncová s sebou přinesla krásné nahrávky a připomněla mimo jiné tituly, které se v Česku nehrály desítky let, tipnete si, která opera se hrála naposledy v roce 1897? Poslechněte si záznam Telefonotéky v našem audio archivu.

Silvia Hroncová se svěřila se svou láskou k Richardu Wagnerovi a také prozradila, že se v příští sezóně diváci mohou těšit na premiéru jeho Lohengrina. A výhledově možná opět i na jeden z velkých projektů, Prsten Nibelungův. Také pozvala na premiéru a následná čtyři představení Elektry Richarda Strausse, která Státní opera odehraje ještě na konci této sezóny před rekonstrukcí své budovy.

Jak bude stěhování vypadat? Kde a co se bude v náhradních prostorách hrát? Jak je složité plánovat provizorně minimálně dvě sezóny a jaké tituly během této doby zazní? Silvia Hroncová je teatroložka, kulturní manažerka a členka řady profesních organizací na Slovensku a v České republice.

Její manažerská a umělecká činnost je velice bohatá; jako generální ředitelka Slovenského národního divadla se přičinila o otevření jeho nové budovy, působila také mj. jako členka mnoha poradních organizací a také zastávala post generální ředitelky mediální společnosti FILM EUROPE. Stála u zrodu prvního evropského filmového televizního kanálu Film Europe Channel.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio