Silvestr H + H Jaroslav Hašek a Bohumil Hrabal

31. prosinec 2013

Škola českého humoru aneb Ve stopách "stoletých" velikánů české literatury. Hašek 2013: před 90 lety zemřel; Hrabal 2014: před 100 lety se narodil.

Povídky, dramatizace, básně, hry a minihry, mystifikace, pábitelské eskapády, výpravy na místa činu (především do hospod) a do duší nejen lidských, ale i zvířecích, hudba různých žánrů včetně písní a opery. Připravil Jiří Kamen se spolupracovníky z Českého rozhlasu i odjinud.

00545415.jpeg

PROGRAM 31.12 2013:

01041889.jpeg

7:15 - Bestiář z KlamovkyOsudy dobrého redaktora Jaroslava Haška v časopise Svět zvířat. Z Haškových textů a ze vzpomínek jeho přátel připravila Jarmila Konrádová. Účinkují Lukáš Hlavica a Martin Zahálka, režie Markéta Jahodová.

8:00 - Kdyby prase mělo křídla a jiné písně o zvířatech Hravá poezie Emanuela Frynty zhudebněná Petrem Skoumalem okouzlila několik generací dětských posluchačů, zatímco jihoafrická píseň o lvu, který dnes v noci spí, inspirovala filmový hit Lví král. Připravil Petr Dorůžka.

8:55 Bohumil Hrabal: Chcete vidět zlatou Prahu?Z knihy Automat svět vybral Jiří Vondráček. Účinkuje Stanislav Zindulka. Režie Markéta Jahodová (16 min).

9:12 Jaroslav Hašek: Podivuhodná dobrodružství kocoura Markuse Povídka. Účinkuje Antonín Zíb. Režie Jiří Horčička (11 min).

9:50 Minutová hraJaroslav Hašek: Jak jsme volili obecního strážníka Podle povídky Schůze našeho obecního zastupitelstva v Mejdlovarech pro rozhlas upravil Jaroslav Kodeš.

9.55 Hospoda jsou utopenci aneb Hlučná samota U HynkůO legendární pražské hospodě 90.let jako průsečíku životů a Bohumilu Hrabalovi. Připravil Miloš Doležal. Spolupráce Tomáš Mazal, který také v pořadu hovoří spolu s Hanou Hegerovou, Vlastou Třešňákem, Pepou Čečilem a Jiřím Kormanem. Účinkuje Stanislav Šárský.

9:55 Hospoda jsou utopenci aneb Hlučná samota U HynkůO legendární pražské hospodě 90.let jako průsečíku životů a Bohumilu Hrabalovi. Připravil Miloš Doležal. Spolupráce Tomáš Mazal, který také v pořadu hovoří spolu s Hanou Hegerovou, Vlastou Třešňákem, Pepou Čečilem a Jiřím Kormanem. Účinkuje Stanislav Šárský.

11.30 Vařme podle literárních klasiků!A kuchařské knihy otevírejme jen v nouzi nejvyšší! O Osudech dobrého vojáka Švejka jako o kuchařce přemítá Václav Malovický.

12.00 Minutová hraJaroslav Hašek: Jak jsem byl vyhozen ze strany Národně sociálníPodle povídky Jak jsem vystoupil ze strany Národně sociální pro rozhlas upravil Jaroslav Kodeš.

14:10 Anglie, země humoru. I v hudbě?Do jaké míry se promítl typicky anglický suchý humor do hudby? Nejlepší příklady najdeme spíše u těch méně známých a obskurních skupin jako Bonzo Dog Band, 3 Mustaphas 3 či The Ukulele Orchestra of Great Britain. Připravil Petr Dorůžka.

18:00 Hrabalovy kočkyFotografie Bohumila Hrabala v četném společenství koček jsou známé. Drobná čtyřnohá šelma je také součástí Hrabalova pomníku na nymburském náměstí, Zelený obrys kočky zdobí logo hrabalovských oslav stého výročí spisovatelova narození. "Pro Hrabala byl vztah ke kočkám od dětství kruciální," říká znalec a přítel Bohumila Hrabala Tomáš Mazal. A co říkají kočky? Jakou výpověď můžeme vyčíst z autorova díla? To zjišťovala Milena M. Marešová s odborníky a pamětníky, i občasného naslouchání kočičímu mňoukání.

19:00 Čajovna SpeciálHudba a styl nové generace. Host: režisér a dramatik David Drábek. Připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

20:00 - Švejk v opeřeJaroslav Hašek jako mimořádný kulturní fenomén. O opeře amerického skladatele českého původu Roberta Kurky "Dobrý voják Švejk" a o filosofických, literárních i filmových souvislostech Haškova díla rozmlouvá Vladimír Hendrich s básníkem, malířem a filmovým režisérem Karlem Vachkem.

21:00 - Bohumil Hrabal: Příliš hlučná samotaDramatizace stejnojmenné novely s použitím autentických promluv Bohumila Hrabala. Scénář a režie Ivo Krobot. Dramaturgie Tomáš Sedláček. Hudba Zdeněk Kluka.

22:00 - Bizarní humor Franka Zappy a Captaina BeefheartaK největším provokatérům rockové éry nepatřili Rolling Stones, ale Frank Zappa. Jeho koncerty byly hudebním i divadelním maratónem postaveném na virtuozitě a umění šoku. Připravil Petr Dorůžka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.