Silniční radary obcím vydělávají na dopravní hřiště i nové koupaliště. A ještě zvyšují bezpečnost

16. listopad 2017

Pokuty za překročení povolené rychlosti vylepšují rozpočty jihomoravských obcí a měst o miliony korun ročně.

Vedení radnic nechávají radary instalovat třeba u škol, nebo na místech, kde je větší pohyb lidí. Konkrétní umístění radaru navrhují obce, které si ho chtějí pořídit, a schvaluje ho policie.

Kolik měst a obcí radary na měření rychlosti má, ale úřady centrálně neevidují. Vedení radnic obvykle vysvětlují umístění radaru tím, že toto zařízení řidiče časem přiměje k pomalejší jízdě a tím ke zvýšení bezpečnosti. Proto zavedli úsekové měření rychlosti ve Slavkově u Brna na průtahu městem na frekventované silnici I/50.

„Křižovatka, která se nachází před vjezdem do Slavkova u Brna, je velice problematická a dochází tam k častému překračování rychlosti. Po doporučení Policie České republiky jsme přistoupili k úsekovému měření a troufám si říci, že se situace velice zklidnila,“ říká starosta Michal Boudný z ČSSD.

Od letošního ledna vybral Slavkov na pokutách od neukázněných řidičů asi pět milionů korun. Víc než pětina z toho padne na zúřadování přestupků včetně poštovného. Zbytek jde do městského rozpočtu, především do fondu dopravy a bezpečnosti, to znamená rekonstrukce chodníků, osvětlení přechodů pro chodce, ostrůvků a vozovek.

Kromě přechodů přispěli hříšníci i na dětské dopravní hřiště

I v dalších městech si přijdou na statisícové až milionové částky. Třeba v Rosicích mají jeden stacionární radar, ale střídají dvě měřící místa, takže žádný řidič netuší, kde zrovna se zařízení nachází. A většina proto jezdí podle předpisů na obou silnicích. Počet přestupků se ustálil na přibližně padesáti až sedmdesáti za měsíc, dříve to bylo i 100 případů denně, takže opatření podle vedení radnice zafungovalo.

Od začátku letošního roku rosická radnice vybrala na pokutách asi půl milionu korun. Peníze si šetří na spolufinancování generální opravy silnice první třídy, kterou v příštích letech chystá ředitelství silnic a dálnic.

Dopravní hřiště v Chebu

O něco víc vybrali na pokutách v Pohořelicích, kde mají radar na Vídeňské ulici okraji města. Letos byl v provozu od dubna a do konce října tam na pokutách za rychlou jízdu vybrali od řidičů dva miliony 800 tisíc korun.

„Zhruba milion a 900 tisíc jde na provoz Městské policie, 200 tisíc na akce Besipu a ze zbytku jsme spolufinancovali vybudování dětského dopravního hřiště,“ vypočítává starosta Josef Svoboda z ODS.

Tam, kde si na radary řidiči zvyknou, počet přestupků postupem času klesá a snižují se i výnosy z pokut. Na cizince ale zatím sankce nefungují, a tak úředníci přiznávají, že na pokusy o inkasování pokut obvykle rezignují.

Měření na dálnici zvýšilo papírování, ale i příjmy

V loňském roce do agendy spojené s radary zasáhlo i měření rychlosti na opravovaných úsecích dálnice D1. Na jižní Moravě se to týkalo úseku mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, tedy mezi 178. a 182. kilometrem, kde byla rychlost snížená na 80 kilometrů za hodinu.

Zúřadování přestupků si rozdělily dva městské úřady, každý v jednom směru jízdy. Směr na Prahu měl na starosti Městský úřad v Rosicích, směr na Brno pak radnice ve Šlapanicích. Tam na to dokonce přijali tři nové zaměstnance. Vyřídit totiž museli přes 63 tisíc přestupků. Z toho jednu třetinu tvořili cizinci, takže úředníci rozeslali asi 40 tisíc výzev k zaplacení pokuty.

„Se zpracováním pokut jsme začali v červenci v roce 2016 a v tuhle chvíli jsou odeslány všechny výzvy majitelům vozidel a nyní už pouze dobíhají přestupky, které spadly do správního řízení. Těch je v tuhle chvíli okolo tří tisíc,“ upřesnil mluvčí radnice Jakub Mikšovský.

Dálnice D1, Jihlava

Dodal, že peníze z pokut město průběžně investuje zpátky do bezpečnosti dopravy ve městě, Šlapanice si dokonce koupily nový radar na Brněnskou ulici.

V Rosicích zase v souvislosti s dálniční uzavírkou řešili 80 tisíc přestupků. I tam podstatnou část tvořili cizinci, od kterých se pokuty nevymáhaly. Rosičtí úředníci motoristům rozeslali 50 tisíc výzev k úhradě pokuty. Jen poštovné přišlo radnici skoro na milion korun.

Na pokutách zatím vybrali 50 milionů korun. Po odečtení nákladů se zpracováním a další administrativou použije radnice tyto peníze na úpravu křižovatek a přechodů pro chodce tak, aby pro ně byly bezpečnější - a také na vybudování nového koupaliště.

autor: gaj
Spustit audio