Šíitští povstalci v Jemenu souhlasili s pětidenním příměřím

10. květen 2015

Arabská koalice se pod vedením Saúdské Arábie snaží zničit pozice šíitských povstalců. Ti souhlasili s pětidenním humanitárním příměřím, které navrhl Rijád. Příměří by mělo začít v úterý. Letadla koalice v noci zaútočila na sídlo jemenského exprezidenta Alí Abdalláha Sáliha, kterého povstalci chtějí zpět to čela státu.

Jemenští rebelové oznámili, že uvítají snahy o zmírnění dopadů bojů na civilisty. Ti mají také potíže dostat se z oblastí bombardovaných letadly arabské koalice kvůli nedostatku paliva.

Šíitští povstalci jsou prý ochotní přistoupit na pětidenní příměří navrhované Saúdskou Arábií. Klid zbraní by měl začít v úterý.

Letadla arabské koalice při nočním bombardování v Jemenu zasáhla také bývalého prezidenta, kterého povstalci chtějí zpátky do čela státu. Alí Abdalláh Sálih a jeho rodina jsou údajně v bezpečí.

Podle zástupce OSN v Jemenu plošné bombardování některých oblastí země odporuje mezinárodnímu právu. Kvůli konfliktu s šíitskými rebely podle OSN od března zemřelo přes 1400 lidí.

Konflikt v Jemenu se stupňuje od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily hlavní město Saná a začaly bojovat o další území. Držely v domácím vězení jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a členy vlády, kteří pak uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie.

Na konci března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje mezinárodně uznávanou hlavu státu, prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který nyní pobývá v saúdskoarabském exilu.

Spustit audio