Sidney Lumet: Na mistrovské dílo nečekám. Tři komponované pořady o životě a díle amerického filmaře

18. září 2021

Protagonista třídílného cyklu, režisér, scenárista a znalec Lumetovy tvorby Tomáš Pavlíček, vybral a přeložil exkluzivně pro Vltavu u nás dosud nikdy nepublikované postřehy, zkušenosti, myšlenky a názory Sidneyho Lumeta. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Například o svém filmu Network, který získal v roce 1977 hned čtyři Oscary a čtyři Zlaté glóby, samotný Lumet říká:

 „Jedna z věcí, která byla tak úžasná na Networku, byla předvídavost jeho scenáristy Paddyho Chayefskyho. V zásadním dialogu tam postava doslova říká: „Co je s tebou, ty idiote! Copak nechápeš, že tady už nejsou žádná města, žádné státy? Je tady pouze jedna velká korporace!“ A já si říkám, zda právě tahle myšlenka není v dnešní době možná tou nejpravdivější. Vždyť to je šílenství! Ten film se odehrává v době války, lidé umírají! A korporace vydělávají stále více peněz. A vůbec se nedostávají do konfliktu. Dokonce o své moci ani na chvíli nepochybují.“

První díl cyklu je věnován počátkům Lumetovy kariéry a Tomáš Pavlíček v něm podrobně analyzuje filmy Dvanáct rozhněvaných mužů (1957), Cesta dlouhého dne do noci (1962), Zastavárník (1964), Selhání vyloučeno (1964) a Pahorek (1965).

Druhý díl zachycuje Lumetovo zřejmě nejúspěšnější období a soustředí se hlavně na snímky Serpico (1973), Vražda v Orient expresu (1974), Psí odpoledne (1975) a Network (1976).

Třetí díl se zaměřuje na Lumetovy u nás méně známé filmy Pán velkoměsta (1981), Daniel (1983) a zejména pak na mistrovské drama Rozsudek (1982) s Paulem Newmanem v hlavní roli.

Autorem, průvodcem a glosátorem cyklu je Vladimír Hendrich, Sidneymu Lumetovi propůjčil svůj hlas Lukáš Hlavica. V hudební kulise zazní části skladeb ze soundtracků k nejslavnějším Lumetovým snímkům a písně Boba Dylana, Toma Waitse, hudební skupiny The Tiger Lillies a dalších. 

autor: Vladimír Hendrich
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.