Sherlock Holmes jak ho neznáme. Jeho Podivuhodný případ uvede Divadlo Na zábradlí

3. říjen 2018

Hru „Podivuhodný případ pana Holmese“ pro Divadlo Na zábradlí napsal David Jařab, který je zároveň režisérem inscenace. V hlavní roli Sherlocka Holmese se představí Jan Hájek. Jeho verze slavného detektiva bude překvapivá. Na scéně Divadla Na zábradlí stane detektiv, který nejen že není schopen zločin rozklíčovat, ale stává se jeho součástí.

Génius, který díky svým neuvěřitelným rozumovým schopnostem vždy rozklíčuje příčiny zločinu a dopadne pachatele. Takto lze stručně a výstižně charakterizovat ikonu detektivních románů Sherlocka Holmese. Příběhy, ve kterých figuruje jako hlavní hrdina, se staly inspirací pro celou řadu filmových, divadelních i rozhlasových zpracování. V interpretaci autora hry „Podivuhodný případ pana Holmese“ Davida Jařaba je ale Sherlock Holmes ztracený sám v sobě.

Když jsem přemýšlel nad tím, jak Sherlocka Holmese uvést, dospěl jsem k názoru, že toto téma nechci modernizovat vizuálně, ale naopak ji chci ukázat v té kvazi historizující rovině. Ale zároveň nechceme zapomínat na témata, která souvisejí s dnešní dobou, a to ani v případě, že o nich budeme promlouvat archaickým jazykem.
Postavu Sherlocka Holmese se snažím otočit naruby. Nechci se zabývat povrchními věcmi, tedy tím atraktivním způsobem, kterým řeší zločiny, ale chci proniknout hlouběji do jeho osobnosti. Tak, jak ho koncipoval Sir Athur Conan Doyle, neměl moc šanci být postavou psychologickou. My se proto v inscenaci zabýváme pátráním po zdroji traumat a motivací, které pramení z Sherlockovy mysli.

David Jařab

Podivuhodný případ pana Holmese

Východiskem pro napsání nové hry byla Davidovi Jařabovi povídka Arthura Conana Doylea Dům u měděných buků, kde je obětí zločinu mladá dívka z měšťanské rodiny. David Jařab je také autorem scénografie. Je rozdělena do tří prostorů, které perspektivně ubíhají do zadní části jeviště. Stěny jsou dekorovány tapetami a interiér odkazuje stylově k období viktoriánské Anglie.

Sherlock Holmes prostor nikdy neopouští. A my se tak díváme na veškeré dění skrze něj. Vše se děje paralelně a vše doprovází určitý komentář, který nás nechává na pochybách, zda se to všechno děje skutečně, nebo jen v Sherlockově hlavě.
David Jařab

Podivuhodný případ pana Holmese

Sherlocka Holmese v Divadle Na zábradlí hraje Jan Hájek. Tuto postavu podle jeho slov zastihneme ve stavu, kdy pochybuje o svých schopnostech a jeho intuice už neslouží tak, jako dřív. V inscenaci kromě Jana Hájka účinkuje například také Miloslav König, Johana Matoušková, Jakub Žáček nebo Magdaléna Sidonová.

Spustit audio