Sharon Oldsová: Úřad pro nedoručitelnou poštu

2. leden 2016

Pořad je věnován americké básnířce, držitelce prestižních cen včetně Pulitzerovy ceny za poezii, Ceny kroužku amerických knižních kritiků a Ceny T. S. Eliota.

Poslouchejte na Vltavě 2. ledna 2016 ve 22:45.


Sharon Oldsová se narodila v roce 1942 v San Francisku. Vyrůstala v Berkeley v Kalifornii. Jak píše Milan Děžinský, s jejím vstupem do literatury v roce 1980 se na americkou scénu dostal silný hlas, který pro svou nesmlouvavou otevřenost bývá přirovnáván k hlasům Anne Sextonové nebo Sylvie Plathové.

Oldsová si brzy získala značnou čtenářskou pozornost. Když za svou knihu Živí a mrtví obdržela Cenu kroužku amerických knižních kritiků, prodalo se padesát tisíc výtisků.

I přes svou popularitu mezi příznivci poezie se však Sharon Oldsová do širšího povědomí Američanů nedostala díky své básnické tvorbě, ale pro svůj občanský postoj. Stejně jako básník Robert Lowell v době konfliktu ve Vietnamu, i Sharon Oldsová, znechucena kroky Bushovy administrativy, se na protest proti válce v Iráku odmítla v roce 2005 zúčastnit snídaně v Bílém domě, na kterou byla spolu s dalšími literáty pozvána.


Autorka: Sharon Oldsová Překlad: Yvetta Shanfeldová a Milan DěžinskýPřipravila: Alena BlažejovskáRežie: Radim Nejedlý

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.