Shakespearovské slavnosti v Českém rozhlase i jinde; rozloučení se spisovatelem Gabrielem Garcíou Márquezem

23. duben 2014

Celý kulturní svět si dnes připomíná 450 let od narození dramatika Williama Shakespeara. Podle Práva má česká kultura vzhledem k Shakespearovi co nabídnout, ať už v oblasti inscenační nebo překladové.

Posledním úctyhodným počinem bylo vydání komplexu všech Shakespearových her v překladu Martina Hilského se souborem jeho studií.

Významnému výročí věnují pozornost i obě veřejnoprávní média. Program ČT Art dramatika připomene po 12 večerů, kromě jiného dokumentem Tajuplný Shakespeare.

Jak Právo připomíná, Český rozhlas Vltava na svém webu Vltava.rozhlas.cz ode dneška poskytuje zdarma pět Shakespearových děl, například Zkrocení zlé ženy nebo Sen noci svatojánské. Shakespearovské slavnosti na Vltavě vyvrcholí v sobotu ve 14 hodin, kdy uvede novou inscenaci tragédie Julius Caesar.

Shakespeare slaví a vydělává. To je titulek Mladé fronty Dnes, kde se dozvíte, že jedno britské vydavatelství před půl rokem spustilo speciální projekt popularizace Shakespearova díla. Známí autoři Shakespearovy příběhy „přepisují“ do současných kulis. Kupce benátského například přepisuje držitel Man Bookerovy ceny Howard Jacobson.

Mladá fronta Dnes také informuje o kulturních akcích k Shakespearovu výročí. Letošní ročník Letních shakespearovských slavností kromě jiného uvede v režii Jiřího Menzela premiéru hry Mnoho povyku pro nic, kde si zahraje i Petr Čtvrtníček.

Na titulní straně Mladé fronty Dnes najdete fotografii z Mexika, kde se lidé rozloučili se spisovatelem Gabrielem Garcíou Márquezem. Snímek zachycuje několik žen u urny, na kterou se při obřadu snášejí papíroví žlutí motýlci.

Na stránce Názory v Lidových novinách Márqueze připomíná etnolog a bývalý diplomat Mnislav Zelený.

03105297.jpeg

„Mnohým neseděl nejen jeho úprk před kolumbijskou realitou do Mexika, který berou jako zradu, ale ani jeho styl a vybraná mluva. Na valné většině středních škol v Kolumbii se jeho knihy nedoporučovaly pro jejich vulgaritu,“ píše bývalý velvyslanec v Kolumbii a Ekvádoru.

Lidové noviny mají Literární středu. Kromě jiného hodnotí knihu Martina Reinera: Básník, román o Ivanu Blatném.

„Při vší dokumentaristické a faktografické věrnosti a důkladnosti má Reinerův román čtenářskou atraktivitu, a to nejen v tahu Blatného životního příběhu, nýbrž například i v tom, že mezi biografické obrazy z básníkova života jsou jak eskamotérské karty zamíchány obskurní detaily,“ dodává v Lidových novinách Jiří Kratochvil.

Hospodářské noviny upozorňují na dvě knihy o Bohumilu Hrabalovi. Jedna je prý faktograficky hutná a ta druhá fakta přislazuje. Obě knihy vydané nezávisle na sobě a u různých vydavatelství se příhodně doplňují, myslí si Ivan Hartman a dodává:

„Hlučná samota je učebnicí spisovatelova života a díla. Via Hrabal pak tomuto fundamentu dodává štěbetavý, literátský, někdy emočně vypjatý rozměr. První kniha čerpající z Literárního archivu Památníku národního písemnictví i archivů dalších je jako do půllitru přesně na míru natočená plzeň.“

autor: mvo
Spustit audio