Ševci se drží svého kopyta: Album Larryho Goldingse jsme podrobili Jazz Testu

2. květen 2018

Trio Goldings, Bernstein, Stewart bývá považováno za jedno z nejlepších varhanních trií současnosti. Jak jim dopadla jejich už dvanáctá společná deska? Sledujte Jazz Test a dozvíte se více!

„Sehranost tohoto tria je doslova legendární, hraničí s něčím, jako je telepatie,“ připomíná v úvodu Jazz Testu jeho autor Tomáš S. Polívka. I na albu Toy Tunes varhaník Larry Goldings, kytarista Peter Bernstein a bubeník Bill Stewart dokazují, že jsou nejen skvělí instrumentalisté, ale i nápadití skladatelé.

Jen si poslechněme například neotřelé harmonie, které bubeník Bill Stewart napsal pro své spoluhráče ve skladbě Don’t Ever Call Me Again. Nebo kompozici Fagan, věnovanou zpěvákovi a klávesistovi Donaldovi Faganovi z kapely Steely Dan, který autorovi podle jeho vlastních slov „otevřel úplně nový svět harmonií a písňových struktur“. Kompozičně se blýsknul i Peter Bernstein, který svému synovi věnoval snivou skladbu Lullaby for B.

Goldings, Bernstein, Stewart ‒ Toy Tunes v Jazz Testu

I když se jedná o tři výrazné skladatelské osobnosti, na rozdíl od předchozího alba Ramshackle Serenade tvoří na novince polovinu repertoáru skladby převzaté. I covery pojali Goldings a spol. velmi invenčně, jak mají ve zvyku.

Bernstein, Goldings, Stewart – Ramshackle Serenade

Bernstein, Goldings, Stewart – Ramshackle Serenade

Souhru hvězdného varhanního tria jsme si letos v dubnu mohli vychutnat i na třech tuzemských pódiích, v Praze, Brně a Ostravě. Doufáme, že vás potěší také ve vysílání ČRo Jazz, který zvolil aktuální titul Ramshackle Serenade Albem týdne.

Platí to dokonce i pro úpravu notoricky známého standardu I’m in the Mood for Love, přestože vychází z Bernsteinova čtvrt století starého aranžmá pro Jima Halla. Trio dalo skladbě zase jinou energii, svůj vlastní rytmický tep. K dalším převzatým titulům patří And Now the Queen (Carla Bley) nebo Toy Tunes (Wayne Shorter).

Lze na desce nalézt nějaká negativa? „Trio sice nestagnuje, ale sází na své oblíbené mustry. Jakoukoli kompozici vlastně mohlo vydat i na deskách předchozích,“ míní recenzent. Na druhé straně, proč se vzdávat léty vypilovaného stylu a ověřených postupů, když pořád fungují?

„Deska Toy Tunes ukazuje, že ani v současnosti nejsou ideály soul jazzu passé, zvláště když k nim někdo přidá něco osobitého, ze srdce,“ dodává na závěr Polívka.

 Podívejte se na klip k albu Toy Tunes:

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

Jazz Test č. 7

Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart – Toy Tunes

Larry Goldings – varhany Hammond

Peter Bernstein – elektrická kytara

Bill Stewart – bicí nástroje

www.larrygoldings.com