Setkání cestovatelů

1. duben 2005

"Když je mi na cestách ouvej, vracím se k představě, že svou chůzí hladím Zemi." Ríša Slaba

Člověk se řítí za zážitky a za poznatky přes všemožné hranice, přinejmenším přes hranice zeměpisné. Od června 2002 pořádá Karel Wolf už šesté Setkání cestovatalelů, respektive setkání cestovatelů, sportovců, fotografů, filmařů, závodníků, biologů, lékařů, etnologů i obyčejných výletníků. Již tradiční víkendová akce slouží nejen jako prostor potkávání odborníků s veřejností a s jinými odborníky, ale i jako úžasný inspirační zdroj, místo navazování kontaktů a formování budoucích výprav, nebo jako divácky atraktivní kulturní událost.

KD Ládví skýtá velký a malý sál. Ve velkém budou probíhat komentovaná promítání cestopisných diapozitivů (slovy organizátorů "diashow"), promítání několika filmů a chybět nebudou ani ukázky hudební, a to ze všech kontinentů. Malý sál je příhodný pro komornější programy zaměřené k diskusi a ke kontaktnosti. Během více než dvou dnů se slova ujme přes čtyřicet přednášejících z různých českých měst i z Rakouska. V předsálí se obyčejně prezentují cestovní kanceláře a některé organizace, je zde také umístěna praktická nástěnka zajišťující koloběh lidí a vybavení ("Prodám pohorky", "Sháním spolucestovatele na roční výlet do Ghany"...) Pro mimopražské zajišťují pořadatelé ubytování.

"Mýtus Emil Holub"

Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 1. dubna v 18 hodin. Cestovatel Martin Mykiska představí dva filmy spojené s jeho nově vydanými knížkami. V prvním ukáže Himálaje, jak je viděl při svém poměrně dlouhém pobytu (i s rodinou), druhý je pak věnován přechodu po zamrzlé himálajské řece Zanskar. Michal Nešvara na vlastnoručně vyrobené dřevěné plachetnici obeplul Zemi a jistě se zmíní i o připravované knize a výstavě.

Ze sobotního programu namátkou jmenujme profesionálního fotografa Ctibora Košťála z Trutnova, který představí kompozici ze svých nejlepších snímků z Indie (s hudebním doprovodem), nebo Jiřího Havla, proslaveného hlavně kalendářovými fotografiemi horských masivů, který bude tentokrát referovat o Namibii. Na závěr večera bude Jakub Havel, mj. účastník Camel Trophy 1996, hovořit o vývoji expedičních soutěží. V malém sále se bude mluvit například o posvátné hoře Kailás nebo o "mýtu Emil Holub".

Setkání cestovatelů (1. - 3. 4. 2005, Kulturní dům Ládví, Praha 8)

autor: Zuzana Malá
Spustit audio