Šestý ročník festivalu Open House Praha nabízí 73 běžně nepřístupných budov a prostor k nahlédnutí. Těšit se můžete i na pestrý doprovodný program

1. září 2020

Festival Open House Praha chce umožnit lidem poznat své město prostřednictvím netradičního objevování jeho architektury. Díky prohlídkám běžně nepřístupných budov a prostorů jim zprostředkovat přímý zážitek z architektury a umožnit ji poznat v urbanistických, historických a kulturních souvislostech. Pořádá ho organizace Open House Praha, z. ú., která se věnuje i celoročním programům pro veřejnost.

Pražský festival Open House patří do mezinárodní sítě Open House Worldwide a vznikl po vzoru festivalu v Londýně, který má již letitou tradici. Jednou z budov, která tento víkend otevře návštěvníkům své dveře, je Kovařovicova vila, sídlo agentury  MullenLowe Praha.

„Kubismus známe všichni spíše jako malířský styl. Zajímavé je, že v českém kontextu se rozšířil i do architektury a designu, to je zcela unikátní, nikde jinde na světě se takto neprosadil. Původ ideje udělat z kubismu architektonický styl pochází od architekta Pavla Janáka, který se odvrátil od stylu tehdejší doby tzv. racionální moderny a přišel s myšlenkou uplatnění kubismu jako stylu v architektuře a designu. To nadchlo a inspirovalo architekta Josefa Chochola, který vytvořil nejradikálnější kubistické stavby v Praze. Dá se říci, že Kovařovicova vila je esencí architektonického kubismu,“ říká průvodce Martin Bělohradský, který je dobrovolníkem festivalu Open House Praha, během něhož bude v Kovařovicově vile vést komentované prohlídky. Začínáme si společně povídat o kubismu, architektu Josefu Chocholovi, staviteli Bedřichu Kovařovicovi a vile samotné. 

Kovařovicova vila, detail kubistických prvků na oknech

„Bedřich Kovařovic byl stavitel, který sám navrhoval neorenesanční domy, a když Vyšehrad v roce 1910 připadl Praze, tak se podílel na vývoji jeho architektonického obrazu a Josefa Chochola oslovil s nápadem postavit vilu v kubistickém stylu a ponechal mu naprostou volnost. Vznikla Kovařovicova vila, která má i přes klasicistní půdorys úžasnou kubistickou fasádu a prvky a je komplexní tím, že v čistých kubistických prvcích není jen budova samotná, ale i zahrada a zahradní plot. Převládají zde dvourozměrné a trojrozměrné geometrické tvary jako čtverec, trojúhelník, hranoly a jehlany,“ popisuje Martin Bělohradský. Jeho vyprávění o výjimečnosti tohoto architektonického stylu, prvcích užitých v interiéru domu nebo dalších dílech Josefa Chochola si můžete poslechnout už tento víkend na prohlídce vily.  

Kromě Kovařovicovy vily se zpřístupní ještě dalších 72 budov a prostor, mezi nimi například Desfourský palác nebo Dům U dvou zlatých medvědů.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: Festival se bude konat od 1. 9. do 6. 9. Celý týden bude probíhat jeho doprovodný program v podobě koncertů, debat či projekcí. Budovy a prostory, kam se běžně nepodíváte, se pak otevřou o víkendu 5. a 6. 9., většina z nich bude otevřena od 10 do 18 hodin. Každý objekt má však své detailní informace na stránkách festivalu.

Vstupné: Vstup do otevřených budov je zdarma a není třeba se nikde předem registrovat. Některé doprovodné programy ve festivalovém týdnu však zpoplatněny jsou a je třeba rezervovat si místo, podrobné informace naleznete na stránkách festivalu www.openhousepraha.cz.

Cesta: Do Kovařovicovy vily se dostanete tramvají 17, 3, 7, 2, 4, 6, 14 a 16, vystoupíte na zastávce Výtoň, následně asi minutu pěšky.

Další informace: Od 1. 9. můžete navštívit organizátory Open House Praha ve festivalovém infocentru v domě Radost na Žižkově, zde vám budou k dispozici ve všedních dnech od 10 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin. Můžete si tam také zakoupit festivalového průvodce, kde jsou všechny informace v tištěné podobě.

Spustit audio