Sergej Jesenin: Pročpak svítí luna

16. listopad 2020

Literárně-hudební pásmo z milostných veršů ruského básníka Sergeje Jesenina, od jehož smrti v prosinci uplyne 95 let. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Petr Gojda, Petr Lněnička
Připravil: Miroslav Staněk
Překlad: Jan Zábrana, Václav Daněk
Hudba: hraje Motion trio, skladby na texty Sergeje Jesenina složil a interpretuje Alexandr Novikov
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2015

Básník Sergej Jesenin, piják a něžný bouřlivák, prožil svůj krátký život v Rusku první čtvrtiny 20. století, v letech válečného a revolučního rozvratu a zároveň uměleckého kvasu. Vltavský Souzvuk Pročpak svítí luna je věnovaný jeho milostným veršům, ať se vztahují k ruským láskám, americké tanečnici Duncanové nebo k orientálním „peri“, jež poznal za svého pobytu na jihu.

Co jsem zač? Co se snílkem a bloudem, co má oči v mlze zakleté? Žil jsem tady jen tak mimochodem, stejně jak ti druzí na světě.

V krátkém časovém úseku první poloviny 20. let minulého století se v Jeseninově tvorbě objevuje několik tematických okruhů, které se spolu prolínají. Lyrika, opěvující přírodu a život patriarchální Rusi s jejími pláněmi, lesy a poli, kravami, psy a kobylami i prostoduchými venkovany, se snoubí s tématem revoluce 1917. Básníkův rozpolcený vztah k ní se stává jeho osudovým dilematem. Z něho vyvěrá i další téma veršů, kterým je alkohol a s ním spojené proslulé opilecké „skandály“.

autoři: Miroslav Staněk , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio