Serge Baudo naposledy s FOK

24. říjen 2014

V pondělí 28. října vysíláme ze záznamu koncert Pražských symfoniků, kterým se francouzský dirigent Serge Baudo loučil s tuzemským publikem. Poprvé dirigovalv Praze před 55 lety v roce 1959 právě orchestr FOK.

Vysíláme 28. října ve 20:00.

PROGRAM:
CÉSAR FRANCK: Symfonie d moll
CLAUDE DEBUSSY: Utrpení sv. Šebestiána (výběr)

Kateřina Kněžíková soprán
Jana Wallingerová mezzosoprán
Jana Sýkorová mezzosoprán
KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR
Marek Vorlíček sbormistr
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Serge Baudo dirigent

A jeho ohlášený poslední koncert měl stejný program jako tehdejší koncert první: Symfonii d moll Césara Francka a méně známé oratorium Utrpení sv. Šebestiána od Clauda Debussyho. Pro své pražské programy si letos 87letý Serge Baudo vybíral francouzskou hudbu prakticky pokaždé a zanechal zde trvalou stopu. Ze záznamu koncertu, který se konal 8. října ve Smetanově síni Obecního domu, budeme tedy poslouchat jeho dirigentské vystoupení, ohlášené jako poslední.

Dramaturg FOKu Martin Rudovský při této příležitosti objevil i recenzi prvního Baudova vystoupení a píše: Maestro symbolicky přijíždí s programem, který je reprízou onoho památného koncertu z roku 1959, přičemž po tomto prvním setkání vznikla pronikavá recenze Václava Holzknechta.


"FOK se podařilo na VII. koncert abonentního cyklu získat podle jména sice neznámého, ale kvalitou vynikajícího mladého dirigenta z Francie, Serge Baudo [...] Jedenatřicetiletý drobný brunet je temperamentní a jeho jistota svědčí o vrozeném nadání i o časté působnosti u dirigentského pultu; je s orchestrem sžit s naprostou bezpečností, ovládá jej i dík virtuositě, po manuální stránce oslnivé. Ostatně je to do posledního nervu hudebník a způsob, jak podal obě skladby svého pořadu, svědčí bezpečně o nadání proniknout věc do posledního odstínu a tlumočit různé styly. Franckovu symfonii cítí poněkud živěji v tempech a dává jí tedy větší dramatičnost a vnitřní napětí. Je to Franck o něco patetičtější, ale intenzivnější a prudší. Naproti tomu Debussyho scénická hudba k Utrpení sv. Šebestiána našla v Baudo interpreta zcela oddaného, suverénně klidného a výrazově vyváženého. Oba výkony byly znamenité a dovolují doufat, že se se sympatickým umělcem zase setkáme..."Václav Holzknecht

A tak se naštěstí pro českou kulturu stalo!" Tolik dramaturg FOKu - jak se lišil Baudův koncert závěrečný, můžete z vysílání posoudit sami. Že je Franckova Symfonie d-moll jedním z vrcholných děl světové hudby zajisté není třeba zdůrazňovat.

Spustit audio