Seniorský sbor Bádule zpívá věku navzdory. Věkový průměr jeho členů je 74 let.

30. listopad 2017

Zpívání je záliba na celý život. Není nutné s ním končit, i když je vám třeba osmdesát. Na této filozofii staví smíšený pěvecký sbor Bádule z Ivančic.

Pěvecký sbor Bádule z Ivančic je důkazem, že i ve vysokém věku můžou lidé dělat, co je baví, scházet se s vrstevníky a dělat radost sobě i těm později narozeným. Věkový průměr zpěváků je přes sedmdesát let a sbormistryni je dokonce jedenadevadesát. Schází se každý týden.

Aktuálně nacvičují chorál, který bude součástí jejich předvánočních koncertů. Zpěv berou členové Bádulí vážně, i když přiznávají, že „hlas už není jako dřív“.

Název souboru je odvozený od slov „Bábrle“ a „Dědule“. „Původně jsem myslela, že bychom mohli být Bábrle, ale to by se hoši urazili,“ směje se jednadevadesátiletá vedoucí sboru Hedvika Hrbáčková.

Seniorský sbor Bádule nacvičuje vánoční program.

V souboru zpívají čtyři muži a, jak konstatuje sbormistryně, „dva polomuži“. Označuje tak dámy, které vzhledem ke svému hlasu zpívají basové party. Jednou z nich je Františka Konečná. Ta upozorňuje, že vždycky takto hluboko posazený hlas nemívala.

„To mám po pětatřiceti letech ve školství. Důležitější než zpívání pro mě ale je možnost důležitější přijít do kolektivu. Ten mě povzbuzuje víc než to zpívání,“ svěřuje se seniorka.

Stejně jako kolegy ji ale těší i veřejné vystupování. V současnosti sbor zkouší repertoár ze sbírky Moravské národní písně Františka Sušila a připravují i vánoční program.

Seniorský sbor Bádule nacvičuje vánoční program.

Zvuk sboru se s lety proměňuje podle toho, jak jeho členové stárnou. „Když jsme před sedmi lety začali zpívat, tak soprány došly až na F, dneska už to nezazpívají. Jen tady ty dvě mláďata,“ konstatuje sbormistryně Hedvika Hrbáčková a ukazuje na ženy ve věku dvaapadesát a sedmačtyřicet let. Průměrný věk sboru je 74 let.

Věku bylo třeba přizpůsobit i postoj celého sboru. Zatímco obvykle sbory zpívají vestoje, Bádule většinou sedí. „Jsme staří lidi. Mnozí mají dost velké zdravotní problémy. Když zpíváme na koncertě, tak stojíme, ale zkoušky by nevydrželi. Protože my zkoušíme dvě i tři hodiny dvakrát týdně,“ dodává vedoucí sboru.

Vzhledem k tomu, že většina zpěváků a zpěvaček nezná noty, musí se nové písně učit pouze podle sluchu a pamatovat si je. „A ta paměť už vynechává. Ale kolektiv je tak svorný, že všichni si tedy vyřešíme svoje potíže. Jsme strašní kamarádi,“ říká osmdesátiletá Jitka Eiblová, která je předsedkyní výboru sboru.

Dodává, že Bádule se nepovažují za žádný špičkový sbor, ale snaží se. Nejbližší vystoupení čekají sbor v prosinci v brněnských domovech pro seniory. Devatenáctého prosince vystoupí na Zelném trhu v Brně.

autor: gaj
Spustit audio