Neposlouchají vás vnoučata? Pište online encyklopedii

4. únor 2018

Online encyklopedie se mohou stát novou platformou, na které starší generace bude ostatním předávat své vědomosti a zkušenosti. Proto v Česku již 5 let probíhá projekt Senioři píší Wikipedii.

Česká Wikipedie je jednou z jazykových variant celosvětové encyklopedie s otevřeným obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Tento týden, tj. nejpozději do 11. února 2018, by měla Wikipedie v češtině překonat hranici 400 000 článků. Rozsahem to odpovídá 200 tisícistránkovým, drobným písmem psaným knihám bez obrázků. Kromě článků se na české Wikipedii nachází také skoro milion stránek s podpůrným obsahem, například médii (fotky, videa, zvuky, obrázky, slovníky, knihy apod.) a profily přispěvatelů.

Jan Groh, Vojtěch Veselý projekt senioři píší Wikipedii

Typický český wikipedista je svobodný muž do 30 let

Autoři článků sami sebe nazývají wikipedisté. "V Čechách přispívají hlavně mladí muži do 30 let, většinou svobodní, kteří začali s přispíváním už na střední škole,” říká Vojtěch Veselý, spoluzakladatel projektu Senioři píší Wikipedii. S množstvím článků roste i doba nutná k údržbě vložených informací.   I proto se v tuzemsku pozornost správců Wikipedie upnula i na starší generaci, což je v celosvětovém srovnání skoro rarita.

Zájem obohatit celosvětové vědění i chuť naučit se něco nového

Čtěte takéBrno hostí příznivce Wikipedie, mluvili o zapojení starších lidí do tvorby encyklopedie

Čtěte takéVandalové řádí i na Wikipedii. Pomáhají je usměrňovat i editoři z řad seniorů

“Přijde mi jako klišé říkat, že senioři mají více času. Trávím s nimi při kurzech několik týdnů a vím, že to s tím volnem není vůbec tak horké. Ve stáří se chtějí věnovat vlastním aktivitám, rodině, hlídat vnoučata, docházejí k lékařům. Jako důvod, proč se pouštějí do psaní Wikipedie, slyším nejčastěji zájem obohatit celosvětovou encyklopedii a také chuť naučit se něco nového,” vysvětluje Vojtěch Veselý.

Za poslední čtyři roky čeští senioři ovlivnili přes 4 000 článků buď tím, že napsali a vložili vlastní článek, anebo editovali stávající text. Jejich oblíbeným tématem jsou biografie, které Vojtěch Veselý doporučuje i začínajícím wikipedistům. Senioři patří také mezi důležité dodavatele obrázků a dalších médií. Nahrávají archivní materiály z domácích zdrojů, ale často jsou i aktivními fotografy či ilustrátory. Za poslední dva roky nahráli přes 2 500 médií.

Začínající autoři mají obavy, ale není třeba se bát

Kurz pro seniory trvá 6 týdnů, a účastníci a účastnice se na něm se naučí vkládat a editovat články. V 15 českých městech se wikipedisté potkávají v tzv. Wikiklubech, kde se mohou nováčci i pokročilí o práci na Wikipedii dozvědět víc a vzájemně si poradit. “Veřejná síť knihoven se pro nás stala důležitým prostorem, kde se zájemci dozvídají o Wikipedii asi nejvíce, případně se mohou zúčastnit pořádaných kurzů,” doplňuje Jan Groh, člen rady Wikimedia ČR.

“Jedna z nejtěžších věcí, kterou se snažíme na kurzech překonávat, je obava ze zodpovědnosti a ostych. Proto je lepší začít jednoduššími tématy, na kterých si práci můžeme dobře vyzkoušet,” dodává Vojtěch Veselý. “Imunitní systém Wikipedie je ale robustní a dokáže nedostatky článků v 95 % případů odhalit, takže editujte s odvahou!”

Celý záznam pořadu včetně hudby podle výběru Pavla Zelinky si můžete poslechnout zde.

Spustit audio

Související