Semafory u nového ostravského outletu brzdí provoz do centra

8. prosinec 2018

Dlouhé kolony aut, červená na semaforu a v protisměru nikdo neodbočuje. Tak to podle řidičů vypadá každé ráno na příjezdu do Ostravy z Ludgeřovic. Ze zdržení viní semafory postavené kvůli novému outletovému centru. Starostové z okolních obcí navrhují zkusit světelnou křižovatku ráno vypnout.

„Outlet by ani tak nevadil, kdyby tam za Odrou zrušili ty semafory. Protože tam u fotbalového hřiště, u muzea, je to nehorázné, jak tam to zbržďuje provoz. S tímhle semaforem to byl přešlap jako blázen,“ rozčiluje se řidič pan Radek, který kolem nového obchodního centra dojíždí z Ludgeřovic do Ostravy každý den.

Největší problémy podle něj způsobuje nový semafor u odbočky na hornické muzeum v Petřkovicích. „Přijedete k muzeu, tam vás to zastaví, přejedete pár metrů a stojíte znovu na červenou u outletu. Takže auta, která jedou od Petřkovic nebo Ludgeřovic po staré cestě, mají absolutní problém se na tu cestu dostat,“ dodává pan Radek.

Každodenní čekání vadí i panu Tomášovi z Markvartovic. „Kolikrát tam zbytečně čekáme na červenou a z těch vedlejších ulic nebo odbočovacích pruhů není moc aut,“ všímá si pan Tomáš.

Podle starosty Ludgeřovic Daniela Havlíka (ČSSD) by pomohlo semafory v ranní špičce vypnout. „Zejména mezi šestou a osmou hodinou ranní. Chceme to vyzkoušet. Protože kdo to tady zná a jede po staré hlučínské cestě a najíždí u hřiště v Petřkovicích – je tam přípojný pruh a je to o tom, že řidiči musejí umět zipovat,“ říká starosta s tím, že o možnosti proto jednal s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

„V tuto chvíli nelze činit nějaké konkrétní přísliby nějakého konkrétního řešení. Ovšem s tím, že jsme se domluvili, že bude zpracována studie, řekněme dopravní model, jak by    tento region mohl být dopravně řešen,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Starosta Havlík odhaduje, že po silnici každý den projede šestnáct až sedmnáct tisíc aut.

autor: mot
Spustit audio

Související