Šéfredaktorka Vltavy Jaroslava Haladová: Změny nemají být revolucí, ctíme tradici

23. srpen 2020

Tým Českého rozhlasu Vltava v čele se šéfredaktorkou Jaroslavou Haladovou plánoval nasadit nové vltavské programové schéma počátkem dubna. V té době však vrcholila pandemie, a tak mohla proběhnout jen část změn. Ty zbylé Vltava spustí 31. srpna. Jaroslava Haladová v rozhovoru prozradila, na jaké nové pořady a osobnosti se můžeme těšit i co stálo za změnou vltavského schématu.

Nové vltavské schéma se z důvodu pandemie spouští postupně. Mohla byste shrnout změny, které už na stanici Vltava proběhly?

Koronavirová krize nás na Vltavě zastihla v tom nejnešťastnějším okamžiku, kdy jsme měli naplánovanou řadu nových věcí, které jsme náhle nemohli realizovat, ale ani všechny odložit na neurčito. Od dubna jsme tedy posílili živé kulturní zpravodajství tím, že jsme zavedli odpolední dvouhodinovou Mozaiku a prodloužili jsme ranní Mozaiku do desáté hodiny, spustili jsme novou řadu Hra pro pamětníky a nedělní Koncert bez hranic.

Od 29. června má Vltava novou zvukovou grafiku od Tomáše Dvořáka a nové staniční hlasy herců Jany Plodkové a Václava Neužila. Co bylo důvodem této změny?

Důvody byly dva. Jednak jsme chtěli mít znělky svižnější a svěžejší, protože zvuková grafika je slyšet na stanici často a ovlivňuje náladu celého dne. Druhý důvod je ryze praktický – zavedli jsme nové pořady a staré znělky by se stejně musely výrazně upravovat. Rozhodli jsme se tedy pro nové.

Nová šéfredaktorka stanice Český rozhlas Vltava Jaroslava Haladová

Od 31. srpna spustíte druhou vlnu programových změn. O jaké nové pořady půjde? 

Především jde o pořad Akcent, kterým doplníme náš aktuální program o hlubší kulturní publicistiku. Akcent si každý všední den zhruba na dvacet až třicet minut posvítí na konkrétní téma, které hýbe kulturní scénou a může mít i kontroverzní či kritičtější nádech. Tento pořad má na starosti editorka Petra Kultová spolu s týmem odborníků, a to jak z řad našich rozhlasových redaktorů, tak externistů. Moderátoři se budou střídat. Pořad bude v podvečer ve vysílání a zároveň by se měl objevit jako podcast a každý den v sedm hodin ráno přivítat uživatele v mobilech jako jejich každodenní kulturní dvacetiminutovka.

Kromě toho chystáte novou řadu Četba s hvězdičkou, kde uslyšíme mnohé kontroverzní romány...  

Na Četbu s hvězdičkou se osobně moc těším. Touto řadou řešíme letitý vltavský problém – mnoho kvalitních literárních titulů kvůli svému tématu nebo jazyku není vhodných k vysílání před 22. hodinou. Byla by ale velká škoda je posluchačům nezprostředkovat vůbec. V této řadě, která – jak název napovídá – není vhodná pro děti, uvedeme například četbu z Elementárních částic Michela Houellebecqa, románu Všichni mají pravdu Paola Sorrentina nebo knihy Na paměť mým smutným courám od Gabriela Garcíi Márqueze a také povídky od Charlese Bukowského, od jehož narození uplynulo v létě sto let. Řadu zahájí pětidílná četba životopisné prózy Tatitatitati maďarského spisovatele a básníka romského původu Tamáse Jónáse, kterou pro rozhlas načetl Václav Neužil. Dramaturgem Četby s hvězdičkou je spisovatel a kolega z brněnského rozhlasu Ludvík Němec a za Vltavu ji koordinuje slovesná dramaturgyně Klára Fleyberková. Četbu můžete poslouchat od 31. srpna denně vždy od 23 hodin a pak v záznamu na webu nebo v archivu aplikace mujRozhlas.

Čtěte také

Objeví se na Vltavě kromě nových pořadů i nějaké nové osobnosti?

Objeví, a to především v pořadu Sedmé nebe. Dosud jsme tento pořad mohli poslouchat jen v neděli večer, ale od 31. srpna ho chceme rozšířit na každý den od 19 do 20 hodin. Své oblíbené nahrávky, novinky i starší kusy budou v pořadu pouštět a komentovat zajímavé osobnosti ze světa současné hudby. Posluchači se mohou pravidelně jednou týdně těšit na Sedmé nebe Petra Dorůžky, Never Sol, Pavla Klusáka, Oto Klempíře, Marty Kloučkové a Milana Caise. V nedělním Nebi se budou moderátoři střídat a stále v něm uslyšíme Vladimíra Franze či Jiřího Černého. Zároveň spouštíme kampaň na novou Vltavu a chystáme nový vizuál, kde se některé tyto osobnosti také objeví.

Co je v pozadí těchto programových změn?

Myslím si, že pokud má Vltava do budoucna fungovat, tak potřebuje zaujmout i lidi mladší a střední generace. Kulturní stanice tohoto typu má být široce rozkročená – na jedné straně by měla nabízet něco, co osloví i mladší posluchače, zároveň by ale neměla odradit své konzervativnější příznivce. Takže aktuální změny rozhodně nemají být revolucí, ctíme tradici Vltavy a velkou část programu zachováváme – stále lze poslouchat Osudy, Vizitku, Četbu na pokračování i Polední koncert. I při nejlepší snaze je ale jasné, že novinky se nemusejí líbit každému, snad se nám tedy daří postupovat citlivě. Ještě bych doplnila, že Vltava nemá posluchače definované věkem, ale zájmem o kulturu, což ostatně vyšlo najevo i z různých průzkumů. I tímto směrem tedy vedly změny v programu. Já osobně jsem ráda, že se mi daří prosazovat můj vlastní pohled na tuto stanici a její budoucnost, ale jistotu mi dodává i fakt, že mám kolem sebe tým schopných kolegů, se kterými se o jednotlivých krocích radíme.

Slibujete si od nového schématu i větší poslechovost Vltavy?

Ano. Nechceme zvedat poslechovost za každou cenu, ale zároveň podle mě není nic špatného na tom, když se to, co děláme, bude líbit více lidem. A samozřejmě to byla součást zadání, když jsem do funkce šéfredaktorky Vltavy nastupovala.

Spustit audio

Související

Více o tématu